Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μια (ναυτιλία)...σκέτη από γιουβέτσι

papadimoulis-75554

Δε ξέρω για ποιό ακριβώς λόγο έχω το κακό συνήθειο να παρακολουθώ τις συζητήσεις της Βουλής που αφορούν στη ναυτιλία. Το ίδιο έκανα και χθες, πρώτη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου για τη ναυτιλία που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Ένα νομοσχέδιο που δεν το λες και την επιτομή του εκσυγχρονισμού της ναυτιλίας μας, αλλά τουλάχιστον έστω και δειλά, προσπαθεί να βάλει κάποια πράγματα σε μια ρότα.

 

Σε κάποια στιγμή της συζήτησης εκεί κοντά στα περασμένα μεσάνυχτα ανέβηκε στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης αφού μας ενημέρωσε (όσους άντεξαν να είναι στη Βουλή εκείνη την ώρα και όσους από εμάς τον παρακολουθήσαμε από τους δέκτες μας), ότι από την εποχή ήδη που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4,5% το κόμμα του είχε εκφράσει την άποψη πως η διάλυση του υπουργείου Ναυτιλίας ήταν μια λάθος κίνηση, μας ενημέρωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση την θέλει τη ναυτιλία στο τόπο.

Ακολούθως άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μουσουρούλη, ο οποίος θέλει και αυτός τη ναυτιλία στο τόπο, αλλά το δυστύχημα είναι πως δεν την θέλει όπως την θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παραδείγματος χάριν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, δεν θέλει τη ναυτιλία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να υποδεικνύει πως θα την χειρισθεί τη ναυτιλία η Πολιτεία (!).

Επίσης κατηγόρησε τον κ. Μουσουρούλη πως ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει παραδοθεί άνευ όρων στις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και κάνει ότι του ζητάνε οι εφοπλιστές και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Υπουργός έχει μεταβληθεί σε εντολοδόχο των εφοπλιστών.

Ο κ. Μουσουρούλης στο σημείο αυτό της συζήτησης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και κάλεσε τον κ. Παπαδημούλη να πάρει πίσω τις κατηγορίες που εκτόξευσε προς το πρόσωπο του.

Ο κ. Παπαδημούλης δεν πήρε τίποτε πίσω και ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να μην καταγραφούν στα πρακτικά οι χαρακτηρισμοί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως δεν με ξάφνιασε ο κ. Παπαδημούλης. Ο κ. Παπαδημούλης διατύπωσε μια πολιτική θέση για το πως βλέπει το κόμμα του τη ναυτιλία και ως τέτοια μπορώ και εγώ και εσείς και ο καθένας να κατανοήσει πως συμβαίνουν δύο πράγματα :

Ή ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν για τη ναυτιλία όσα ξέρω εγώ για την μουχρίτσα και τον δάκο.

Ή ξέρουν, αλλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η ναυτιλία γιατί το μόνο που τους απασχολεί είναι να μοιράσουν καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς μπας και στραβωθούν (οι ιθαγενείς) και στείλουν τον κ. Παπαδημούλη και την παρέα του στην εξουσία.

Αυτό που με ξάφνιασε όμως ήταν η στάση του κ. Μουσουρούλη.

Τι πάει να πει αντίδραση επί προσωπικού;

Κανονικά ο κ. Υπουργός όφειλε να πάρει το λόγο και να εξηγήσει στον κ. Παπαδημούλη πως η ναυτιλία δεν είναι γιουβέτσι για την παραγγείλεις και ως σκέτη.

Αν την θες τη ναυτιλία, δεν μπορείς να την θες κάπως... Ή θα την έχεις έτσι όπως πρέπει να την έχεις ή δεν θα την έχεις καθόλου. Απλά πράγματα.

Ως εκ τούτου οι αναφορές του κ. Παπαδημούλη σε μια ναυτιλιακή πολιτική που χαράσσεται από τους εφοπλιστές μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να τις εκλάβει κανείς.

Διότι αγαπητέ μου κ. Παπαδημούλη, δεν ξέρω αν σας το έχει πει κανείς, αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνουν – και ευτυχώς δηλαδή - εκείνοι που συγκροτούν πραγματικά τη ναυτιλία και όχι μια θράκα πολιτικάντηδων που δεν ξέρουν που τους παν τα τέσσερα. Ουαί και αλλοίμονο αν η ναυτιλία μας άφηνε την τύχη της στους Παπαδημούληδες.

Και επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα καλό θα ήταν να πάρετε μιαν απόφαση εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλετε πραγματικά τη ναυτιλία ή όχι.

Αν την θέλετε, ο μόνος τρόπος να την έχετε είναι με τους δικούς της όρους και κανόνες. Αν δεν την θέλετε δεν έχετε απλά παρά να της το πείτε και δει και αυτή τι μέλλει γενέσθαι.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και ο τρόπος αυτός δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ωμό εκβιασμό, αλλά είναι ο τρόπος που ανταποκρίνεται στην ωμή πραγματικότητα που ζει η ναυτιλία των Ελλήνων στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο.

Όσον αφορά την φορολογία των Ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων καλά θα κάνουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να προσέξουν το πως διατυπώνουν τις θέσεις τους γιατί θυμίζουν ολοένα και περισσότερο Σόιμπλε...

Από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο καθένας μας μπορεί να πει ότι του κατέβει αρκεί να κάνει ντόρο. Αυτό όμως που έχει πραγματική αξία να δούμε αν ο κ. Παπαδημούλης θα έχει την ίδια άποψη και όταν και όποτε κληθεί να κυβερνήσει.
Ο άκρατος λαϊκισμός είναι ένα σπορ ανέξοδο. Αυτό που κοστίζει είναι το να θυμάσαι αυτά που λες και να τα εφαρμόσεις όταν έρθει η ώρα.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter