Τετ02262020

Last updateΤετ, 26 Φεβ 2020 12pm

Πολιτική αντιπαράθεση για τα λιμάνια

diakinisi container

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν αποτελέσει οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, για την αξιοποίηση των στρατηγικής σημασίας λιμένων, με πλέον πρόσφατη την αντιπαράθεση χθες για το λιμάνι του Πειραιά.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης και της προσέλκυσης επενδύσεων δημιουργεί θέμα, σε χρονική περίοδο που η ελληνική οικονομία πασχίζει να προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες και επενδυτικούς ομίλους, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα εμπορικά και γεωπολιτικά δεδομένα τα οποία επίσης αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας.

Το γεγονός ότι τα λιμάνια βρίσκονται μέσα στο πεδίο ενδιαφέροντος της αυτοδιοίκησης έχει να κάνει επίσης με την πάγια πολιτική αξιώσεων για οικονομικές ενισχύσεις και όχι μόνο της αυτοδιοίκησης, γεγονός που παραπέμπει στην άλυτη «εξίσωση» της σχέσης πόλης - λιμένος.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στην αντίπερα του Αιγαίου, η σχέση πόλης - λιμένα είναι ρυθμισμένη σε τέτοιο βαθμό, που η προσέλκυση επενδύσεων και μεγάλων πελατών για το λιμάνι αποτελούν αντικείμενο προσπάθειας των φορέων των παραγωγικών τάξεων αλλά και των δημοτικών αρχών, τουναντίον με τα συμβαίνοντα στις πλείστες των περιπτώσεων στον ελλαδικό χώρο. Και αυτό, γιατί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πολυσυζητημένο cluster υπηρεσιών γύρω από τα λιμάνι είναι πραγματικότητα όταν εδώ εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter