Δευ09212020

Last updateΔευ, 21 Σεπ 2020 11am

Β. Κορκίδης για το «Rebrain Greece»: Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στην αγορά εργασίας αποτελεί ίσως την βασικότερη των προϋποθέσεων για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων

0korkidhs

Επί της πρωτοβουλίας «Rebrain Greece» τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης. Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημειώνει τα ακόλουθα:
«Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στην αγορά εργασίας αποτελεί ίσως την βασικότερη των προϋποθέσεων για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων που σήμερα αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν. Οι δημιουργία αυτών των συνθηκών περνά μέσα από μια νέα πολιτική που χαράσσει τώρα η κυβέρνηση με στόχο να «φωτιστεί» ξανά ο ορίζοντας της απασχόλησης ο οποίος γέμισε «μαύρα σύννεφα» στην δεκαετία της κρίσης. Η ιδιαιτερότητα που πρέπει να προσδιορίσει αυτή την προσπάθεια δεν είναι άλλη από εκείνη του ανοίγματος ενός ειλικρινούς διαλόγου με τους νέους επιστήμονες , αλλά και με τους επαγγελματίες, ώστε να αποτυπωθούν ευκρινώς οι παράμετροι εκείνοι που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός κλίματος «ευεξίας» που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας αλλά και της διαμόρφωσης ορίζοντα με προοπτικές ώστε να αποτραπούν αποσπασματικές κινήσεις που πιθανώς προκαλέσουν μία νέα απογοήτευση. Και για τέτοια δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Είναι προφανές ότι ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας λόγω της με γεωμετρική πρόοδο διείσδυσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών συνιστούν μείζονες προκλήσεις για τη χώρα μας, καθώς θα έχουν άμεση επίδραση στην παραγωγική της διαδικασία και στην απασχόληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφιοποίηση δεν θα επιδράσει μόνο στην ανταγωνιστικότητα αλλά και στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού επιπέδου στις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας. Αλλά η ψηφιοποίηση είναι μόνο μία από τις πτυχές, ίσως η σοβαρότερη, που πρέπει να δούμε γιατί πρέπει να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ευθέως ανταγωνιστικό σε σχέση με αυτό που τώρα τραβάει σαν μαγνήτης το επιστημονικό και όχι μόνο δυναμικό. Η πρωτοβουλία «Ελλάδα Ξανά» αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ίσως το πρώτο σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση για την επίτευξη του στόχου. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις παρεμβάσεις του «Rebrain Greece», αποτελούν «εμβληματικές δράσεις», που στοιχειοθετούν ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού των Ελλήνων της διασποράς με υψηλή επιστημονική γνώση που εργάζονται ήδη στο εξωτερικό. Για την Επιμελητηριακή Κοινότητα με την βαθύτατη εμπειρία που διαθέτει στα εργασιακά ζητήματα αλλά και τις επιχειρήσεις που την περιβάλλουν η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πρωτοπορήσουν στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης συμβάλλοντας επί της ουσίας στην ανόρθωση της οικονομίας και του επιπέδου αυτής. Ενδεχομένως πρέπει να επεκτείνουμε αυτή τη πρωτοβουλία και στη νέα επιχειρηματικότητα, με τη δράση «Rebusiness Greece». Ο λαός λέει ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια...» Και τώρα είναι η ώρα των σοβαρών κινήσεων όπως αυτή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, η οποία όπως προανέφερα, αποτελεί ένα πρώτο βήμα μιας ιδιαίτερης προσπάθειας, που πρέπει να υποστηριχθεί.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter