Κυρ11292020

Last updateΚυρ, 29 Νοε 2020 12am

Στη μάχη της Βουλής τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας

vouli 0655553

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που ζήτησαν οι θεσμοί μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου. Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου) άρχισε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, ενώ μετά το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο άρθρα -ένα με τη συμφωνία και ένα με τα προαπαιτούμενα- και αναμένεται να υπερψηφιστεί με τις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ).

Τι περιέχει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για διαδικασία με ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που διακυβεύει -όπως είπε- τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, και ζήτησε «να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση και τη Βουλή».

«Άκουσα την Άνγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει τι και πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «τιμώ αφάνταστα τον πρωθυπουργό».

Είναι σαφές ότι επιδιώκεται ο εκβιασμός του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Βουλής, υποστήριξε η κ. Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας: «Με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών να μην επιτρέψουμε τον εκβιασμό, να ενημερώσουμε το λαό για τον εκβιασμό, να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους, να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου».

Για δύσκολη συμφωνία, για την οποία ο χρόνος θα δείξει εάν είναι βιώσιμη, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην εισήγησή του. «Αν ο κόσμος το πάρει από την αισιόδοξη πλευρά, ότι αποφεύχθηκε το Grexit, η συνισταμένη υφεσιακών και μη υφεσιακών μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη» είπε.

Η συμφωνία, όπως ανέφερε, θα κριθεί με νηφαλιότητα και με βάσει το συμφέρον των λαϊκών και μεσαίων τάξεων που τόσο έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια.

Στη Βουλή βρίσκεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε εάν θα λάβει το λόγο στη συζήτηση είπε: «Μπορεί κανείς να με σταματήσει εμένα να μιλάω; Βεβαίως και θα μιλήσω».

Η κοινή συνεδρίαση των μελών των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι, ώστε μετά να συνταχθεί η εισηγητική έκθεση, από τη Διάσκεψη των Προέδρων, προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί ώς τα μεσάνυχτα, χωρίς να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση.

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί για τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, και εάν θα υπάρξουν περισσότερες διαρροές απ' ότι στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση.

Ήδη τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν, ζητούν απόσυρση της συμφωνίας και προτείνουν ως επιλογή την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.

Άγνωστο παραμένει, επίσης, εάν στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα προεδρεύσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει επιλέξει να μην προεδρεύσει προκειμένου να λάβει τον λόγο ως βουλευτής -όπως συνέβη και στη συζήτηση την περασμένη Παρασκευή.

Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Ομάδων

Μόλις ολοκληρωθεί η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, και πριν το νομοσχέδιο εισαχθεί στην Ολομέλεια, θα συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΡΥΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter