Δευ11232020

Last updateΔευ, 23 Νοε 2020 10pm

Όλα θα κριθούν σήμερα για την Ελλάδα

ellada oikonomia 1

Κρίσιμη από πάσης απόψεως χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup όπου και θα επιχειρηθεί να καμφθούν οι διαφωνίες και οι ενστάσεις κρατών- μελών που χθες «φρέναραν» την απόφαση εγείροντας θέματα παροχής από την Ελλάδα αυξημένων μέτρων για την εφαρμογή του νέου MoU.

Φινλανδία, Σλοβακία και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα και η Εσθονία αντέδρασαν με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί ανακοινωθέν και να διακοπεί η συνεδρίαση. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσαν στην άμεση ψήφιση νομοθετημάτων εφαρμογής των μέτρων καθώς διαφάνηκε ότι υφίσταται θέμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση για το αν θα εφαρμόσει τα ψηφισθέντα στο ελληνικό κοινοβούλιο μέτρα και θα προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό του κλίματος πάντως που διαμορφώθηκε χθες στη συνεδρίαση ήταν ότι οι δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν ελάχιστες και φειδωλές. Ειδικότερα ο κ. Dijsselbloem εξερχόμενος είπε ότι έγινε μία σε βάθος συζήτηση εστιάζοντας στο βασικό θέμα τ ης εμπιστοσύνης αναφέροντας ότι συζητήθηκαν και χρηματοπιστωτικά θέματα". Ωστόσο χαρακτήρισε τις εξελίξεις δύσκολες λέγοντας ότι υπάρχει όμως "πρόοδος των εργασιών, συνεχίζεται η δουλειά". Από την πλευρά του ο Επίτροπος Pierre Moscovici, δήλωσε ότι υπάρχει ελπίδα για πρόοδο στις ελληνικές συνομιλίες, και ότι "υπάρχει πάντα ελπίδα".Χωρίς δηλώσεις αναχώρησε ο κ. Sapin ο οποίος βοήθησε την ελληνική αποστολή, αλλά και η κ. Lagarde. Τις πρώτες πρωινές ώρες το Μαξίμου σχολίασε τις εξελίξεις σημειώνοντας τα ακόλουθα: "Οι Θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup και οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν. Συμφωνήθηκε, μάλιστα και σχετικό χρονοδιάγραμμα. Και ενώ υπήρχε κατ' αρχήν συμφωνία, μία ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα 'αξιοπιστίας' χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει. Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία".
Το σκηνικό πάντως που διαμορφώθηκε αφήνει ανοικτό το θέμα των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης καθώς στελέχη της άφηναν ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
Ωστόσο αυτές οι εξελίξεις είναι πιθανόν να δρομολογηθούν αν και στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup δεν υπάρξει αποτέλεσμα και βέβαια στη σύνοδο κορυφής που θα επακολουθήσει όπου όλα δείχνουν ότι θα «παραπεμφθεί» η «ελληνική υπόθεση».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την Δευτέρα, συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup σε προγραμματισμένη σύνοδο. Σημείο κλειδί είναι η πιθανή συνεδρίαση την ίδια ημέρα της ΕΚΤ μέσω τηλεδιάσκεψης για την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Πηγές μιλούν και για πιθανές έκτακτες συναντήσεις ενώ στην «οικονομική εξίσωση άγνωστοι "Χ" παραμένουν οι αποφάσεις για την στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών αλλά και η πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας με δόση προς το ΔΝΤ να λήγει αύριο Δευτέρα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter