Παρ09182020

Last updateΠαρ, 18 Σεπ 2020 10pm

Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα

eurogroup 12345

Νέο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να γίνει το απόγευμα στις 18:30 -ώρα Ελλάδας- προκειμένου να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ελλάδα θα λάβει διετή χρηματοδοτική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης έληξε στις 30 Ιουνίου και η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, έχει θέσει την Ελλάδα σε κίνδυνο «τεχνικής χρεοκοπίας».

Διατεθειμένος να προχωρήσει σε θέσεις των δανειστών σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, εμφανίζεται από χθες ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα μια συμφωνία.

Αν και ο σχετικός πίνακας που συνόδευε την επιστολή του πρωθυπουργού για το αίτημα διετούς δανείου τοποθετούσε στα 29 δισ. ευρώ τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος την περίοδο 2015-2017, αυτό το ποσό δεν είναι και το τελικό ποσό του δανείου που θα ζητήσει η Ελλάδα.

Για την κεφαλαιακή ους στήριξη των τραπεζών αναμένεται να προβλεφθεί πρόσθετο ποσό, καθώς μέχρι χθες, η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της 10,9 δισ. ευρώ από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση τους, ποσό το οποίο «έχασε» με την εκπνοή του προγράμματος.
Χθες, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στο Eurogroup ένα έγγραφο με μεταρρυθμίσεις, το οποίο αξιολογήθηκε ως μη επαρκές και σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Εφόσον εγκριθεί το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε βάθος διετίας, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα αυτό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter