Τρι09222020

Last updateΤρι, 22 Σεπ 2020 10am

Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια στον λαό

giounker 55443

Να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, για να πάει πλήρως ενημερωμένος στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απευθυνόμενος ευθέως στους Έλληνες. Είπε ότι δεν έχει νέα πρόταση, στο τραπέζι βρίσκονται ήδη οι τελευταίες προτάσεις, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η πρόταση αυτή ετέθη με τη μορφή τελεσιγράφου στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ είπε ότι το πακέτο που προτείνεται από τους θεσμούς δεν περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. «Θα ήθελα να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει 'ναι' ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί υπόψη τους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πόρτα για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτη.

«Ένα 'όχι' θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει 'όχι' στην Ευρώπη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι λέει στον ελληνικό λαό πως δεν πρέπει να αυτοκτονήσει γιατί φοβάται τον θάνατο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν άφησε πολλές φορές να φανεί η ενόχλησή του για τις εξελίξεις -και ειδικά για τη στάση της ελληνικής πλευράς- λέγοντας μάλιστα πως νιώθει προδομένος.

«Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος, όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων, όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε, όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Αισθάνομαι προδομένος γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι πορσωπικές μου προσπάθειες».

Καμία δημοκρατία δεν αξίζει πάνω από κάποια άλλη, κάθε λαός είναι αυθύπαρκτος, πρόσθεσε απαντώντας στο επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης περί εντολής από τον ελληνικό λαό να μην αποδεχθεί σκληρά μέτρα.

Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για συμφωνία, έφυγε αιφνιδιαστικά από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εξήγγειλε δημοψήφισμα και μίλησε για τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών.

«Ποιος λειτούργησε έτσι; Ποιος το έδωσε το τελεσίγραφο; Από πού προέρχονται αυτές οι προσβολές;» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε με έμφαση: «Ποτέ δεν υπήρξε τελεσίγραφο από την πλευρά μας».

Στη συνέχεια σημειώσε: «Προσπάθησα να κάνω τα πάντα. Δεν αξίζουμε τέτοιες επικρίσεις, ούτε εγώ ούτε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έκανε ό,τι μπορούσε, για να προσαρμοστούν οι εργασίες στις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης και μαζί με τον Ντάισελμπλουμ μετέφερε τη συζήτηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο κι όχι σε επίπεδο ανώνυμων τεχνοκρατών.

«Είμασταν έτοιμοι να κινήσουμε βουνά»

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε για έντιμο και δίκαιο πακέτο μέτρων που μοιράζει τα βάρη. «Δεν είναι ένα ηλίθιο πακέτο λιτότητας» υπογράμμισε, αν και παραδέχτηκε πως υπάρχουν δύσκολα μέτρα βραχυπρόθεσμα.

Αναφερόμενος εκ νέου στη διαδικασία είπε ότι οι Έλληνες έφυγαν τη χειρότερη δυνατή στιγμή, ενώ έκανε και αναφορά στο πακέτο Γιούνκερ ύψους 35 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Είμασταν έτοιμοι να κινήσουμε βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν οι ελληνικές αρχές μας έκλεισαν την πόρτα» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως δεν έχει νέες προτάσεις να βάλει στο τραπέζι, πως προτείνει τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη επί τάπητος και κάλεσε την κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην υπεραπλουστεύει, για να μάθουν οι Έλληνες τις λεπτομέρειες των συζητήσεων και την τελευταία προσφορά των θεσμών.

Η πόρτα είναι ανοιχτή, δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, είπε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter