Κυρ09272020

Last updateΣαβ, 26 Σεπ 2020 5pm

Σε χαμηλό 9,5 ετών οι καταθέσεις τον Ιανουάριο-Διαρροή €12,2 δισ.

ellada eurοΚατά 12,2 δισ. ευρώ υποχώρησαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για σημαντική μείωση της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η καταθετική βάση έπεσε στο τέλος του περασμένου μήνα στα 148,04 δισ. ευρώ, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2005.
Από το ποσό που διέρρευσε το μεγαλύτερο τμήμα, περί τα 8,8 δισ. ευρώ προήλθε από αναλήψεις νοικοκυριών, τα οποία μέσα σε ένα μήνα «έσπασαν» προθεσμιακές καταθέσεις συνολικούς ύψους 8,53 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά η μείωση των υπολοίπων στις επιχειρήσεις, εξαιρουμένων εκείνων που ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε 3,13 δισ. ευρώ.
Συνέχεια και το Φλεβάρη
Σημειώνεται πως οι πιέσεις δεν σταμάτησαν μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω της αβεβαιότητας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους και τερματίστηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν τα υπόλοιπα των καταθέσεων να «έγραψαν» την περασμένη εβδομάδα χαμηλό λίγο πάνω από τα 135 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις απώλειες του τελευταίου τριμήνου στα επίπεδα των 28 δισ. ευρώ.
Πάντως, από την περασμένη Τρίτη η κατάσταση στο γκισέ έχει ηρεμήσει, υπό την έννοια ότι σταμάτησαν οι εκροές.
Τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν την αγορά των καταθέσεων σημειώνουν πως θα καθυστερήσει αρκετά η επιστροφή των κεφαλαίων που έφυγαν από τις τράπεζες. Θεωρούν δε πως ορόσημο για μία αντιστροφή της πτωτικής τάσης αποτελεί η τελική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου μετά το πέρας της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος που έχει εξασφαλιστεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, την Τετάρτη και την Πέμπτη επέστρεψαν στο σύστημα 850 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις απώλειες που έχουν καταγραφεί.
Αποτελεί πάντως μία αρχή, ώστε να σταματήσουν οι πιέσεις και να πιάσουμε «πάτο».
Πηγή: tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter