Δευ09212020

Last updateΔευ, 21 Σεπ 2020 12pm

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος η επέκταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή

vouli 55

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τρίτη τροποποίηση (Third Amendment Agreement) της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος προκείμενου να είναι νόμος του κράτους πριν τις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr στο υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε προσχέδιο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της τρίτης τροποποίησης της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, το οποίο ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου δεν αποδέχθηκε, ζητώντας να συνταχθεί νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος από την Βουλή. Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον realfm 97,8 είπε για το θέμα:«Μακριά από εμάς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Σημειώνεται πως η τρίτη τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του EFSF, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος που θα πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, αλλά και άλλα κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ, έως τις 28 Φεβρουαρίου προβλέπει τους γνωστούς αυστηρούς όρους εφαρμογής που προέβλεπε και η αρχική σύμβαση.

Μοναδική διαφορά είναι ότι προστίθεται νέο άρθρο (4Α) που προβλέπει τις διαδικασίες επιστροφής των αδιάθετων χρεογράφων που κατέχονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτά (10,9 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν από το ΤΧΣ εάν ανακύψει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης κάποιας τράπεζας έως τα τέλη Ιουνίου.

Σχετικά με το εάν η τρίτη τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (Master FAFA) θα συνοδεύεται από την λίστα Βαρουφάκη σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές αυτό δεν είναι απαραίτητο.

 

Πηγή: www.in.gr

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter