Κυρ09202020

Last updateΣαβ, 19 Σεπ 2020 8pm

Προς διεύρυνση οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Κίνας

0dendias

Αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία καταγράφηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ουσιαστική, ενώ διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, υπερβαίνοντας τον αρχικό προγραμματισμό. Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επαφών που στοχεύει να διευρύνει το φάσμα των οικονομικών σχέσεων και να διευκολύνει την πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι κ.κ. Δένδιας και Γουάνγκ αναφέρθηκαν σε σειρά τομέων που κρίνονται πρόσφοροι για κινεζικές επενδύσεις, όπως ο τουρισμός και οι υποδομές, με τον τελευταίο να δεσμεύεται ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις κινεζικές ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η ίδρυση υποκαταστήματος της τράπεζας της Κίνας (Bank of China), ένα θέμα το οποίο είχε συζητήσει ο Έλληνας υπουργός με την πρέσβη της Κίνας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Σημειώνεται πως ένας από τους βασικούς στόχους της Αθήνας σε αυτή τη ΓΣ του ΟΗΕ είναι η ανάδειξη της οικονομικής διπλωματίας σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό αποτέλεσε και ένα από τα κεντρικά μηνύματα που εξέπεμψε ο κ. Δένδιας προς τον Κινέζο ομόλογο του, αλλά και προς τους υπόλοιπους υψηλόβαθμους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνάντηση είχε και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι προετοίμασε το έδαφος τόσο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, όσο και την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στην Αθήνα τον Νοέμβριο.
Μάλιστα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η προεδρική επίσκεψη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Κίνα, ένα γεγονός που εκτιμάται ότι δείχνει την επιθυμία των δύο χωρών για την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής τους συνεργασίας. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ έλαβε και αντίστοιχη πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στο φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών που είχε προηγηθεί, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «δείχνει ότι αυτό που λέμε ήπια ισχύς, δηλαδή την δυνατότητα της κουλτούρας και του πολιτισμού να παίζουν ρόλο, είναι κάτι απτό και σημαντικό». Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στο φόρουμ τόνισαν την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: XINHUA ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter