Τρι08042020

Last updateΤρι, 04 Αυγ 2020 7pm

Ο Σι καθησυχάζει: «Πράσινος» και βιώσιμος ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, δεν κρύβει παγίδα χρέους

0Σι

O νέος Δρόμος του Μεταξιού πρέπει να είναι «πράσινος» και βιώσιμος, τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ κηρύσσοντας την έναρξη του δεύτερου Φόρουμ για την πρωτοβουλία «Belt and Road», στην οποία δίνουν το «παρών» οι ηγέτες 37 χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας. Το αποτέλεσμα του άκρως αυτού φιλόδοξου σχεδίου για επενδύσεις σε υποδομές και εμπόριο θα πρέπει να είναι «υψηλής ποιότητας ανάπτυξη για όλους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κίνας, σε μία προσπάθεια να υπεραμυνθεί της πρωτοβουλίας έναντι φωνών κριτικής και να κάμψει τους φόβους για τις δημοσιονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές επιπτώσεις του.
«Θα κινηθούμε με στόχο πράσινες, καθαρές λύσεις... Θα λειτουργήσουμε στον φως του ήλιου και θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή στην διαφθορά» διαβεβαίωσε ο Σι.
Το σχέδιο του Κινέζου ηγέτη να αναβιώσει τον παλαιό Δρόμο του Μεταξιού, που ένωνε την Κίνα με την Ασία και την Ευρώπη με τεράστιες επενδύσεις αντιμετωπίζεται με σοβαρές επιφυλάξεις από μεγάλο μέρος της Δύσης, που θεωρούν ότι πρόκειται για μία προσπάθεια του Πεκίνου να επεκτείνει την επιρροή του και να αποκτήσει τον έλεγχο βασικών υποδομών. Έχει επίσης πυροδοτήσει ανησυχίες σε μέρος των συμμάχων για το υψηλό κόστος, που φέρει, με ορισμένους να προειδοποιούν για μία «παγίδα χρέους».
Ο Σι απέρριψε τις ανησυχίες αυτές και σημείωσε: «Η οικοδόμηση υψηλής ποιότητας, βιώσιμων, ανθεκτικών στους κινδύνους και λογικού κόστους υποδομών, θα βοηθήσει τις χώρες να αξιοποιήσουν πλήρως τους πόρους τους». Παράλληλα έσπευσε να επισημάνει ότι η Κίνα είναι έτοιμη για μεγαλύτερο άνοιγμα των αγορών της και κατάργηση επιδοτήσεων, που δημιουργούν στρεβλώσεις, αλλά απέφυγε να παρουσιάσει τις όποιες λεπτομέρειες.
Μεταξύ των ηγετών, που συμμετέχουν στο φόρουμ, είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. Η Ιταλία πρόσφατα έγινε η πρώτη χώρα από το κλαμπ των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7), που υπέγραψε τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη- Ένας Δρόμος». Οι ΗΠΑ, που έχουν επανειλημμένα εκφράσει φόβους για αδιαφανείς πρακτικές χρηματοδότησης, κακοδιαχείριση και αδυναμία τήρησης διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, συμμετέχουν με χαμηλόβαθμους αξιωματούχους στο φόρουμ.
«Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Ουάσιγκτον για το Φόρουμ Belt and Road» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο. «Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι η διπλωματία των υποδομών, που ακολουθεί η Κίνα, αποδυναμώνει ή αψηφά διεθνή πρότυπα και καλές πρακτι΄κες, που συνδέονται με την ανάπτυξη, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος» πρόσθεσε.
Πηγή: naftemporiki.gr , Reuters

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter