Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της 8ης συναπτής νύχτας αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ιράν, με σκοπό να «τιμωρήσουν» τους Φρουρούς της Επανάστασης, μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών στην Ιορδανία με την CENTCOM να επισημαίνει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν απευθείας εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως στόχο να περιορίσουν περαιτέρω την ικανότητα του Ιράν να απειλεί την εμπορική ναυτιλία στο Στενό του Ορμούζ και να τιμωρήσουν άμεσα τις δυνάμεις του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, οι οποίες εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτικών στην Ιορδανία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ανέφερε επίσης επιθέσεις στο νότιο λιμενικό συγκρότημα Chah Bahar Shahid Kalantari, ενώ άλλες αναφορές ανέφεραν επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις επιθέσεις μέσα και γύρω από το Μπαντάρ Αμπάς. Το Ιράν συνεργάζεται με την Ινδία τα τελευταία 20 χρόνια για τη λειτουργία του Chah Bahar Shahid Kalantari ως περιφερειακού κέντρου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για το άνοιγμα χερσαίων εμπορικών οδών στο Αφγανιστάν.
Η CENTCOM ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον πύργο επιτήρησης του λιμανιού στο Chah Bahar Shahid Kalantari. Το Ιράν είπε ότι ήταν η τρίτη ημέρα επιθέσεων στο λιμενικό συγκρότημα και υποστήριξε ότι ο πύργος ήταν ο έλεγχος κυκλοφορίας για τα δύο λιμάνια του συγκροτήματος. Η Centcom, ωστόσο, είπε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) χρησιμοποιούσε επίσης τον πύργο για να παρακολουθεί και να στοχεύει εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ. Υπήρξαν επίσης αναφορές για χτυπήματα στους δρόμους και τις γέφυρες που οδηγούν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς. Το AP γράφει ότι φαίνεται ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκόψουν το κύριο λιμάνι του Ιράν. Το Ιράν απάντησε εκτοξεύοντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν επίσης εναντίον πλοίων που προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του Ομάν μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Οι διελεύσεις από τα Στενά
Η AXSMarine ανέλυσε τις διελεύσεις μέσω των Στενών του Ορμούζ την εβδομάδα από την επανέναρξη των βομβαρδισμών αναφέροντας ότι μεταξύ 8 Ιουλίου και 16 Ιουλίου, ο αριθμός των διελεύσεων μειώθηκε περισσότερο από το μισό. Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, υπολόγισε τις μέσες ημερήσιες διελεύσεις περισσότερων από 34 πλοίων, σε λίγο κάτω από 30 στις 8-9 Ιουλίου και τώρα σε 14 πλοία μεταξύ 12 και 16 Ιουλίου. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των διελεύσεων επιβεβαιώνονται τώρα στον ιρανικό διάδρομο με μόνο το 10% στη διαδρομή του Ομάν. Οι «σκοτεινές» διελεύσεις αυξήθηκαν επίσης από 37% στις αρχές Ιουλίου σε 44 τοις εκατό αυτή την εβδομάδα.
Η CENTCOM ισχυρίζεται ότι τα χτυπήματά της προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα περιφερειακά ύδατα. Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τον ναυτικό αποκλεισμό σε ιρανικά πλοία και πλοία με προορισμό ιρανικά λιμάνια.