Η Τεχεράνη ανακοίνωσε κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

0stena ormouz

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ καθώς επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες με τις ΗΠΑ, πυροδοτούμενες από την επίθεση σε πλοίο στην στρατηγικής σημασίας θαλάσσια αυτή οδό, θέτοντας για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση πρωτόκολλο συμφωνίας που υπέγραψαν στις 17 Ιουνίου τα δύο εμπόλεμα μέρη για την επικύρωση της εκεχειρίας του Απριλίου. «Τα Στενά του Ορμούζ θα κλείσουν μέχρι νεωτέρας και μέχρι να τερματιστούν οι αμερικανικές επεμβάσεις σε αυτήν την περιοχή, κανένα πλοίο δεν θα λάβει άδεια να το διασχίσει», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι έπληξαν «δεύτερο πλοίο», χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω.

«Το στρατηγικό αυτό σημείο διέλευσης είναι πιο σημαντικό από δεκάδες ατομικές βόμβες, και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα το προστατεύσει», δήλωσε ο στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Τεχεράνη επιτρέπει έναν μόνον διάδρομο ναυσιπλοΐας, κατά μήκος των ακτών της, και αποκλείει οποιαδήποτε επιστροφή στην κατάσταση που ίσχυε πριν από τον πόλεμο, όταν η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ ήταν δωρεάν, κάτι το οποίο τελεί υπό αμφισβήτηση από τις ΗΠΑ.

Χθες, Σάββατο, διεξήχθησαν συνομιλίες επί αυτού του ζητήματος ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν, παρουσία αντιπροσωπείας του Κατάρ, άλλης μεσολαβήτριας χώρας. Σύμφωνα με την ιρανική διπλωματία, οι δύο χώρες συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις συνομιλίες σε πολιτικό, τεχνικό και νομικό επίπεδο», αλλά η επίθεση με στόχο το σουλτανάτο σήμερα μπορεί να τις αποδυναμώσει.

Οι ΗΠΑ είχαν και πάλι βομβαρδίσει το Ιράν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη και την επόμενη, αφού επέρριψαν στην Τεχεράνη την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων. Σε αντίποινα το Ιράν είχε πλήξει στόχους στο Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Κατάρ.

Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη υπέγραψαν στις 17 Ιουνίου πρωτόκολλο συμφωνίας, συνοδευόμενο από εκεχειρία, με το οποίο δίδονταν στις δύο πλευρές 60 ημέρες για να βρουν μια οριστική λύση στον πόλεμο αυτόν.

Έκτοτε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η εκεχειρία αυτή έχει «τελειώσει» λόγω των ιρανικών επιθέσεων εναντίον πλοίων, επιτρέποντας ωστόσο τη συνέχιση των συνομιλιών.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Μοτζταμπά Χαμενεΐ προειδοποίησε εξάλλου χθες, Σάββατο, ότι η «εκδίκηση» είναι «αναπόφευκτη» μετά την κηδεία του πατέρα του και προκατόχου του στην ηγεσία του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, που σκοτώθηκε στην αρχή του πολέμου αυτού.

Την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι θέλει να τον δολοφονήσει και δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά «να αποδεκατίσει και να καταστρέψει τελείως όλες τις περιοχές του Ιράν» αν αποπειραθεί να το κάνει.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι ανοιχτά στην εμπορική ναυσιπλοΐα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι ανοιχτά για τα εμπορικά πλοία, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις που προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλεια μιας από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες διόδους παγκοσμίως.
Τα σχόλια του Τραμπ έγιναν στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην εκπομπή “ Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Νωρίτερα, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι ανοιχτά σε όλα τα πλοία και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ “ έχουν λάβει θέσεις κι έχουν προετοιμαστεί” για να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.