Η ΕΕ επέβαλλε περαιτέρω κυρώσεις «σε όλη την αλυσίδα αξίας του σκιώδους στόλου». Το νέο πακέτο αφορά άμεσα 105 επιπλέον δεξαμενόπλοια που απαγορεύονται από την είσοδο στα λιμάνια και τις υπηρεσίες. Συνολικά, η ΕΕ θα έχει επιβάλει κυρώσεις σε 444 σκάφη.
Η στόχευση του σκιώδους στόλου προχωρά περαιτέρω, με την ΕΕ να αναφέρει επίσης για πρώτη φορά έναν μεμονωμένο καπετάνιο ενός σκιώδους δεξαμενόπλοιου στόλου και έναν «ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης ενός διεθνούς νηολογίου σημαίας». Περιλαμβάνονται επίσης διεθνείς εταιρείες που διαχειρίζονται και βοηθούν τον σκιώδη στόλο, καθώς και μία οντότητα στον ρωσικό τομέα LNG.
Η ΕΕ εισάγει επίσης ένα διυλιστήριο στην Ινδία, όπου η ρωσική Rosneft είναι ο κύριος μέτοχος. Επιβάλλει επίσης απαγόρευση στην εισαγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο που προέρχεται από τρίτες χώρες, εκτός από τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η ΕΕ λέει ότι αυτό κλείνει μια «βασική κερκόπορτα».
Ο αγωγός Nord Stream αποτελεί επίσης στόχο πλήρους απαγόρευσης συναλλαγών, μεταξύ άλλων για την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών για ολοκλήρωση ή συντήρηση.
Παρά την ευρεία φύση του σημερινού πακέτου, η Ρωσία χλεύασε το πακέτο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία «έχει δημιουργήσει ανοσία στις δυτικές κυρώσεις και έχει προσαρμοστεί σε αυτές». Προέβλεψε ότι οι νέες κινήσεις θα δημιουργήσουν αρνητικές συνέπειες για τις χώρες που τις υποστηρίζουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μέτρα για την περαιτέρω μείωση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας, τα οποία, όπως τονίζει, εξακολουθούν να παρέχουν το ένα τρίτο των εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης. Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία είχε κατά μέσο όρο παραγωγή σχεδόν 9,2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Το νέο πακέτο υιοθέτησε μια κίνηση που είχε κερδίσει δυναμική σε όλη την Ευρώπη για τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο. Είναι κρίσιμο το γεγονός ότι ενσωματώνει επίσης έναν αυτόματο και δυναμικό μηχανισμό για την τροποποίηση του ανώτατου ορίου τιμής πετρελαίου για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.
Νωρίτερα φέτος, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κάτω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο είχε αυξήσει τη ροή πετρελαίου από τη Ρωσία. Το ανώτατο όριο τιμών εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2022, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταφορών, ασφάλισης και αντασφάλισης για πετρέλαιο που αγοράζεται και μεταφέρεται πάνω από το ανώτατο όριο. Θεωρείται κινητήριος παράγοντας για την ανάπτυξη του σκιώδους στόλου.
Για να αντισταθμιστεί η αύξηση των αποστολών, το ανώτατο όριο μειώνεται στα 47,60 δολάρια το βαρέλι, το οποίο η ΕΕ λέει ότι ευθυγραμμίζεται με την τρέχουσα παγκόσμια τιμή του πετρελαίου. Είναι σχεδόν 30% χαμηλότερο από τη σημερινή τιμή αναφοράς των 67,60 δολαρίων ανά βαρέλι. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε γρήγορα ότι ακολουθεί την ΕΕ και επίσης μειώνει το ανώτατο όριο τιμών στο ίδιο επίπεδο.