Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών της HELMEPA έκλεισε η Εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»

0Photo1

Η Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών, την οποία συντόνισε στην Ελλάδα η HELMEPA μεταξύ 3 Μαΐου και τέλη Ιουνίου 2019, σημείωσε για άλλη μια χρονιά επιτυχία.
Στη χώρα μας, 5.500 εθελοντές από 151 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 107 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και γειτονιές σε έκταση μήκους 58 χλμ. Συνέλεξαν 10,7 τόνους απορριμμάτων εκ των οποίων οι 3,2 τόνοι ανακυκλώθηκαν με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).
Oι εθελοντές συνέβαλαν και στην έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο η HELMEPA για τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων καθώς κατέγραψαν ό,τι μάζεψαν. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τα παρακάτω 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα που ρυπαίνουν το φυσικό μας περιβάλλον.
Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα
Είδος Τεμάχια
1. Αποτσίγαρα 12.760
2. Κομμάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ. 10.845
3. Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι 9.864
4. Καλαμάκια 7.504
5. Πλαστικά μπουκάλια 5.269
6. Πλαστικές σακούλες 3.447
7. Κομμάτια φελιζόλ άνω των 2,5 εκ 3.092
8. Πλαστικά ποτήρια και τα καπάκια τους 2.329
9. Γυάλινα μπουκάλια και κομμάτια 2.195
10. Σχοινιά και σπάγκοι 1.919
Συνολικά, οι εθελοντές συνέλεξαν 80.652 απορρίμματα, από μικρά κομμάτια φελιζόλ μέχρι μια σούβλα, ένα μηχανάκι και ένα ψυγείο! Τα 12.760 αποτσίγαρα έχουν πάλι την πρωτιά ενώ ακολουθούν πλαστικά καπάκια, καλαμάκια, μπουκάλια, σακούλες και ποτήρια, που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής. Ειδικά για τις παραλίες και το βυθό, η εικόνα αυτή είναι μια μικρογραφία του παγκόσμιου προβλήματος της ρύπανσης, κυρίως με πλαστικά, των ακτών, της θάλασσας και του βυθού.
Στο σύνδεσμο https://bit.ly/2XnvB04 μπορείτε να δείτε τον χάρτη των περιοχών όπου έγιναν καθαρισμοί. Στελέχη της HELMEPA είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν από κοντά τους εθελοντές για το πρόβλημα της ρύπανσης, κυρίως από πλαστικά, στους καθαρισμούς των εταιρειών-μελών της HELMEPA καθώς και σε καθαρισμούς που πραγματοποιήθηκαν στις παραλίες Φρεαττύδα και Σχινιά, στο Ηραίο Περαχώρας, την Αστυπάλαια και την Καλαμάτα.
Και φέτος, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρωτοβουλία αυτή. Παιδιά και εθελοντές εκπαιδευτικοί μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και άλλοι μαθητές, όλων των ηλικιών, από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, έδωσαν ένα καλό «μάθημα» στους συμπολίτες τους μέσω των δράσεών τους.
Καθαρισμούς ακτών πραγματοποίησαν οι ακόλουθες 6 εταιρείες-Μέλη, με στελέχη και τις οικογένειές τους, εκφράζοντας έμπρακτα την εθελοντική τους δέσμευση για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας: Athenian Sea Carriers Ltd., Dianik Bross Shipping Corporation S.A., Eurobulk Ltd., Kyla Shipping & Trading Corp., Load Line Marine S.A. και Sea World Management & Trading Inc. Στις δράσεις είχαν ενεργό συμμετοχή Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λιμεναρχεία, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτιστικοί σύλλογοι, πρωτοβουλίες πολιτών και δύτες. Ο πλήρης κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν υπάρχει στο σύνδεσμο: http://helmepa.gr/wp-content/uploads/2019/07/LCUE-2019-FOREIS.pdf
Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονεμήθηκαν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής. Η HELMEPA συγχαίρει όλους τους εθελοντές που με το παράδειγμα τους αναδεικνύουν το γεγονός πως μόνο μέσα από τη σωστή ενημέρωση και τη συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμά τους θα αποτελέσει το έναυσμα για μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά προς το φυσικό περιβάλλον απ’ όλους μας.
Καθώς η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος απαιτεί συνεχή προσπάθεια, περιμένουμε τη συμμετοχή όλων στην επόμενη μεγάλη Εκστρατεία μας, τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, 14 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν προσεχώς στην ιστοσελίδα της HELMEPA (www.helmepa.gr).

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter