Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

MED TUGS: Στην πρώτη γραμμή της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

med tugs

Με την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών των ναυαγοσωστικών της κοινοπραξίας Med Tugs, αποκολλήθηκε το μεσημέρι το μικρό δεξαμενόπλοιο «Αγ. Γεώργιος 1», το οποίο ως γνωστόν είχε προσαράξει ανοικτά της Άνδρου, έμφορτο με βενζίνη.

 

Τα σκάφη της κοινοπραξίας «Απόλλων» και «Χρήστος 18» ανέλαβαν το μεν πρώτο την επιχείρηση της αποκόλλησης, το δε δεύτερο την μεταφορά της αναγκαίας εκείνης ποσότητας του φορτίου που θα επέτρεπε στο μικρό δεξαμενόπλοιο να «υπακούσει» στις κινήσεις του πρώτου ναυαγοσωστικο.

Η επιχείρηση αυτή, η πέμπτη κατά σειρά που ολοκληρώνει η κοινοπραξία «Med Tugs», καταδεικνύει την ετοιμότητα των σκαφών της να επέμβουν σε οποιοδήποτε σημείο των Ελληνικών θαλασσών, αλλά και της Αν. Μεσογείου, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, όχι μόνον για την ασφάλεια των πληρωμάτων, των πλοίων και του φορτίου τους, αλλά και για την ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Διότι πέρα από την όποια – θεμιτή – επιχειρηματική διάσταση, δεν πρέπει να παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε και την εξίσου σημαντική κοινωνική διάσταση του έργου της.

Με διάσπαρτα τα σκάφη της σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος η Κοινοπραξία Med Tugs είναι σε θέση να βρίσκεται άμεσα στα σημεία όπου απαιτείται η παρουσία της, δημιουργώντας έτσι μια αποτελεσματική ομπρέλα προστασίας όπως έχει αποδείξει ως σήμερα, όπου και αν έχει επέμβει.

Τα σκάφη της επανδρωμένα με έμπειρα πληρώματα είναι σε θέση όχι μόνο να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες, αλλά μπορούν κάλλιστα να οργανώσουν και να κατευθύνουν κάθε είδους επιχείρηση που έχει στο επίκεντρο της τόσο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, όσο και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Γιατί όπως έχει πει και στο παρελθόν ο Στέλιος Χατζηωιάννου, «όσοι πιστεύουν πως είναι ακριβή η ασφάλεια, δεν γνωρίζουν πόσο κοστίζει το ατύχημα».

Και επειδή πάντα όπου υπάρχει άνθρωπος θα συμβαίνουν ατυχήματα είναι αναγκαίο να υπάρχει και ένας σύγχρονος μηχανισμός ικανός να περιορίσει σημαντικά τις όποιες αρνητικές ή άλλες επιπτώσεις ενός ατυχήματος.

Μιλώντας για το θέμα αυτό, ο Δημήτρης Βερνίκος, εκ των συνιδρυτών της κοινοπραξίας, επισημαίνει πως «ακόμη και αν δεν υπήρχε η Med Tugs, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Και αυτό διότι το κοινωνικό έργο που προσφέρει είναι τεράστιο και δεν αναγνωρίζετε όσο θα έπρεπε.

Ο ρόλος που διαδραματίζουν καθημερινά κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες τα ναυαγοσωστικά – ρυμουλκά σκάφη είναι σημαντικός.

Η ασφάλεια που προσφέρουμε στα λιμάνια μας, στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στο ανοικτό πέλαγος, στα νησιά μας την αντιλαμβάνεται κανείς μόνο όταν δεν είμαστε εκεί παρόντες να κάνουμε αυτό που ξέρουμε και αυτό που πρέπει. Αλλά τότε είναι πλέον αργά.

Για αυτό τονίζω σε κάθε ευκαιρία πως ο στόλος των ναυαγοσωστικών μας είναι το δόρυ και η ασπίδα μας τόσο για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, όσο και για την προστασία των μοναδικών θαλασσών μας.

Ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πέμπτο περιστατικό στο οποίο κληθήκαμε να επέμβουμε το γεγονός πως δεν χάσαμε ούτε ένα γραμμάριο βενζίνης στην θάλασσα της πανέμορφης Άνδρου είναι από μόνη της η πιο τρανή απόδειξη για το τεράστιο έργο που προσφέρουμε.

Και οφείλω να αναγνωρίσω και την προσφορά των πληρωμάτων μας, αλλά και των άλλων εταιριών – μελών της κοινοπραξίας «Med Tugs» σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.

Ποια είναι η κοινοπραξία «Med Tugs»

Στην κοινοπραξία «Med Tugs», μετέχουν οι εταιρίες Vernicos Tugs & Salvage, Spanopoulos Group, Lyboussakis Towage & Salvage και Karapiperis Towage & Salvage.

Η «Med Tugs» σε απόλυτα νούμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινοπραξίες στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη της Μεσογείου, καθώς διαχειρίζεται στόλο 40 σκάφη ειδικών τύπων, μεταξύ των οποίων ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης κι αποκομιδής υγρών καταλοίπων πλοίων, η υπενδεδυμένη αξία των οποίων υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Και οι τέσσερις εταιρείες συνολικά παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα από 40.000 πλοία ετησίως τα οποία προσεγγίζουν στην Ελλάδα. Απασχολούν σχεδόν 300 ναυτικούς, ενώ διαθέτουν κι ένα ισχυρό και έμπειρο στελεχιακό δυναμικό στην ξηρά, το οποίο είναι έτοιμο να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επίπεδου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter