Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Wood Mackenzie : Λίγα τα πλοία με scrubbers το 2020

rupoi ploion6

Κοντά στα 2000 πλοία υπολογίζει το Wood Mackenzie ότι θα έχουν τοποθετήσει scrubbers ενόψει της εφαρμογής από την 1-1-2020 της απόφασης του ΙΜΟ για τα αποθειωμένα καύσιμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οι παραγγελίες για scrubbers θα τριπλασιαστούν την προσεχή χρονιά αλλά ο αριθμός των πλοίων που θα έχουν τέτοιες συσκευές πάντα κατά τον Wood Mackenzie δεν θα ξεπεράσει τα 2000 πλοία. Στο μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η συνεδρίαση του MEPC τον προσεχή Μάιο καθώς σε αυτή θα εισέλθει προς συζήτηση και η πρόταση-προτροπή της Ε.Ε. για εναρμόνιση των κανονισμών για το πού και πως θα επιτρέπεται η χρήση των open loop scrubbers . Το συγκεκριμένο ζήτημα προσλαμβάνει ιδιάζουσας σημασίας καθώς υφίστανται δεσμεύσεις για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος αφ ενός και αφ ετέρου η απόφαση του Βελγίου, της Καλιφόρνια και Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, Γερμανίας για τον πλεύσιμο Ρήνο, Κίνας ,Σιγκαπούρης και εσχάτως του λιμένα της Fujairah να απαγορεύσουν τα Open-loop scrubbers έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο πρόεδρος κ. Θ. Βενιάμης μεταξύ άλλων επισημάνσεων στις οποίες προέβη για το θέμα των ναυτιλιακών καυσίμων και των ζητημάτων που έχουν αναδυθεί τόνισε ότι «μια σοβαρή παράμετρος στις συζητήσεις, έχει αποτελέσει η χρήση scrubbers ως εναλλακτική, αλλά καταδεικνύεται όχι ισοδύναμη, μέθοδος συμμόρφωσης με τους νέους Κανονισμούς. Η χρήση scrubbers είναι μια εξαίρεση στον κανόνα, για την οποία σε καμία περίπτωση δεν έχει μελετηθεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα εγκαίρως όπως θα έπρεπε. Η Ένωση, εξαρχής και πριν την υιοθέτηση του σχετικού Κανονισμού, είχε τοποθετηθεί υπέρ της θεμελιώδους αρχής ότι η αποθείωση των καυσίμων πρέπει να υλοποιείται στην στεριά και όχι επί των πλοίων. Η χρήση των scrubbers δυστυχώς έχει δημιουργήσει πόλωση μεταξύ της ευρείας ναυτιλιακής βιομηχανίας και της μειονότητας των εφοπλιστών που έχουν ήδη ή προτίθενται να εφοδιάσουν τα πλοία τους με scrubbers. Με το θεσμικό μου ρόλο και χωρίς να υπεισέρχομαι σε παράγοντες εμπορικού χαρακτήρα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΕΕ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν για να προασπίσουμε το συμφέρον της πλειονότητας. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όπου όλο και μεγαλύτερος αριθμός κρατών απαγορεύει στα λιμάνια του τη χρήση open-loop scrubbers επιβεβαιώνουν δυστυχώς το γεγονός ότι πρόκειται για μία μη επιστημονικά τεκμηριωμένη νομοθετική πρόβλεψη, που θα απασχολήσει έντονα τη ναυτιλία το επόμενο διάστημα».

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter