Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ετοιμάζει αντεπίθεση το scrubber lobby- «Εμφύλιος» για τα open or closed loop

rupoi ploion6

Ενδιαφέρουσες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό, τεχνικό και ναυτιλιακό επίπεδο ύστερα από την γνωστοποίηση της απόφασης της Σιγκαπούρης να απορρίψει τα open loop scrubbers χάρη στην οποία «αναδύθηκε» η είδηση ότι και άλλες χώρες και περιοχές έχουν προβεί στην ίδια απαγόρευση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εν λόγω αποφάσεις έχουν και πολιτική πτυχή εστιάζοντας στη θέση που ενδεχομένως θα κληθούν να πάρουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όπου ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις βρίσκονται «επι σκοπόν» για να «πυροβολήσουν» παντοιοτρόπως κάθε πηγή ρύπανσης. Σε τεχνικό επίπεδο πάντως διαφαίνεται πως έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» όσον αφορά στα θετικά και αρνητικά των δύο επιλογών, με τα υβριδικά συστήματα να βρίσκονται «στη μέση», με τους ναυτιλιακούς παράγοντες, που αναζητούν λύσεις για το θέμα των καυσίμων μετά το 2020 και την απόφαση του ΙΜΟ, να βρίσκονται σε τεχνολογικό δίλημμα αλλά και εν εκτάσει νομικό φοβούμενοι τη λήψη περεταίρω μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Μετά το σόκ πάντως της απόφασης της Σιγκαπούρης οι υπέρμαχοι των scrubber, αλλά και οι εταιρίες που τα προωθούν, φαίνεται να ετοιμάζονται για «αντεπίθεση» με εκτιμώμενο στόχο να αποτρέψουν μία γενίκευση υιοθέτησης από άλλα κράτη της απόφασης της Σιγκαπούρης. Γεγονός είναι ότι οι εξελίξεις που σημειώνονται αναμφίβολα δίνουν μία νέα τροπή σε ένα χορό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον οποίο έχει εμπλακεί η παγκόσμια ναυτιλία με ορισμένες εταιρίες του τομέα των εμπορευματοκιβωτίων να έχουν ήδη αποτιμήσει το επιπρόσθετο κόστος από αυτή καθ αυτή την εφαρμογή της απόφασης του ΙΜΟ αλλά και εκείνου που απορρέει λόγω της μετακύλησης στα εμπορεύματα υπό μορφή επίναυλου. Αναλυτές εικάζουν ότι από το προσεχές έτος οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων θα λάβουν την ανιούσα καθώς θα απαιτηθεί χρόνος προσαρμογής για την παραγωγή των κατάλληλων καυσίμων με πιθανότερο το σενάριο να μην επαρκούν οι ποσότητες ανεξαρτήτως επιλογών. Εκ των εξελίξεων η επικείμενες συζητήσεις σε επίπεδο ΙΜΟ θα είναι κρίσιμες καθώς υπεισέρχονται μία σειρά νέων παραμέτρων που σχετίζονται με την δέσμευση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και για την διαχείριση των αποβλήτων που θα συγκεντρώνουν τα scrubber.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter