Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Tα πλαστικά μιας χρήσης στο στόχαστρο των εθελοντικών καθαρισμών της HELMEPA

0Loutraki Divers Αγ. Θεόδωροι

Στατιστικά στοιχεία με στόχο τον προβληματισμό σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και δή του θαλάσσιου έδωσε στη δημοσιότητα η HELMEPA. Στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Τo καλοκαίρι τέλειωσε και τα καθημερινά μπάνια, η άθληση και η αναψυχή στις αμέτρητες παραλίες της πατρίδας μας είναι, για τους περισσότερους από μας, ήδη ανάμνηση. Στις εξορμήσεις μας στη θάλασσα σίγουρα αρκετοί αντικρίσαμε το θλιβερό θέαμα της ρύπανσης με αποτσίγαρα, πλαστικά και άλλα αντικείμενα και αναρωτηθήκαμε για το μέγεθος του προβλήματος και εάν ταιριάζει αυτή η συμπεριφορά στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.
Μια εικόνα της κατάστασης στις ακτές, πριν καν τις επισκεφτούμε φέτος, παρουσιάζεται από τα στοιχεία που κατέγραψαν οι εθελοντές της εκστρατείας «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη», που οργάνωσε και συντόνισε η HELMEPA, για 5η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, μεταξύ 4 - 25 Μαΐου 2018.
Συνολικά 7.750 εθελοντές από 192 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 187 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 108 χλμ. Συνέλεξαν 16 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων 4 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.
Στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA, μικροί και μεγάλοι κατέγραψαν τα απορρίμματα που βρήκαν και από την επεξεργασία τους προκύπτει ότι τα πλαστικά μιας χρήσης συνεχίζουν να βρίσκονται στα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα.
Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στην Ελλάδα
Είδος Τεμάχια
Αποτσίγαρα 40.572
Κομμάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ. 15.855
Καλαμάκια 12.342
Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών 9.278
Πλαστικά μπουκάλια 7.688
Κομμάτια φελιζόλ άνω των 2,5 εκ 5.520
Πλαστικές σακούλες 5.383
Γυάλινα μπουκάλια και κομμάτια 4.738
Πλαστικά ποτήρια και τα καπάκια τους 4.680
Κομμάτια χαρτί άνω των 2,5 εκ. 4.649
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 151.740 αντικείμενα, από μικρά κομμάτια φελιζόλ μέχρι κάδος απορριμμάτων και ραντιστικό πλάτης! Τα 40.572 αποτσίγαρα έχουν και πάλι την πρωτιά! Ακολουθούν πλαστικά καλαμάκια, καπάκια, μπουκάλια και σακούλες που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη. Θυμίζουμε πως ένα πλαστικό μπουκάλι, που τόσο εύκολα αφήνουμε πίσω μας, μπορεί να παραμείνει για περίπου 450 χρόνια στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ σταδιακά θα διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια που θα βρούν το δρόμο τους στην τροφική αλυσίδα και τελικά στο πιάτο μας.
Οι εθελοντές συνέλεξαν επίσης 3.683 αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών/μπύρας, 3.661 πλαστικές και 2.329 χάρτινες συσκευασίες τροφίμων, 2.300 μέτρα σχοινί και αλιευτικά σύνεργα όπως 1.009 κομμάτια διχτυών, 709 μέτρα πετονιάς και 504 κουτιά φελιζόλ, απορρίμματα καπνιστών όπως 2.147 συσκευασίες τσιγάρων/καπνού και 876 αναπτήρες, 1.680 μεταλλικά καπάκια μπουκαλιών, 1.543 μωρομάντηλα, πάνες και άλλα είδη υγιεινής, 1.192 είδη ρουχισμού από μπλούζες μέχρι και 12 σαγιονάρες και 23 παπούτσια, 1.130 παιδικά παιχνίδια και μπαλόνια, 1.089 οικοδομικά υλικά, 1.568 πλαστικά δοχεία καθαριστικών/λαδιού και συσκευασίες καλλυντικών/αντηλιακών, 568 μπαταρίες κάθε είδους, 221 ελαστικά/σαμπρέλες οχημάτων, 80 εξαρτήματα αυτοκινήτου, 231 κουβάδες και βαρέλια, 119 ηλεκτρικές συσκευές, 5 μοκέτες, 3 φουσκωτές βάρκες και πολλά σωσίβια, 2 οδοντόβουρτσες και applicateur βαφής μαλλιών, νεροχύτη, καθιστικό τουαλέτας και μεταλλική σχάρα με πλήρη εξοπλισμό!
Καθαρισμούς ακτών πραγματοποίησαν οι ακόλουθες 15 εταιρείες-Μέλη της HELMEPA με στελέχη και τις οικογένειές τους εκφράζοντας έμπρακτα την εθελοντική τους δέσμευση για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας: Allseas Marine S.A., Arcadia Shipmanagement Co. Ltd., Athenian Sea Carriers Ltd., Bernhard Schulte Shipmanagement (Hellas) SPLLC, Diana Shipping Services S.A., Dianik Bross Shipping Corporation S.A., Eurobulk Ltd., Genimar Shipping & Trading S.A., Kyla Shipping Enterprises, Minerva Marine Inc., Minoan Lines, Optimum Ship Services Ltd., ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β., Μητροπολιτικό Κολλέγιο και Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.
Αξιοσημείωτη ήταν η ευρεία συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρωτοβουλία αυτή. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες/νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και άλλα παιδιά 98 Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις δράσεις.
Καθαρισμούς οργάνωσαν επίσης ΟΤΑ, εταιρείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς προστατευόμενων περιοχών, πολιτιστικοί σύλλογοι, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι και πρωτοβουλίες πολιτών. Σημαντική ήταν η υποστήριξη των τοπικών δράσεων από Αξιωματικούς Λ.Σ. 20 Λιμεναρχείων, Υπολιμεναρχείων και Λιμενικών Σταθμών, οι οποίοι με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργάνωσαν και επέβλεψαν την ασφαλή πραγματοποίηση καθαρισμών.
Στο βυθό, 68 δύτες πραγματοποίησαν 21 υποβρύχιους καθαρισμούς σε Αγ. Θεόδωρους, Άλιντα Λέρου, Ασπρόπυργο, Βόλο, Ηράκλειο, Κορινθία, Κορώνη, Λέχαιο, Λίμνη Βουλιαγμένης-Ηραίου, Λουτράκι και Χερσόνησο Κρήτης ανασύροντας 6.247 απορρίμματα συνολικού βάρους άνω των 4 τόνων. Βρήκαν, μεταξύ άλλων, 1.283 αλουμινένια κουτιά και 405 γυάλινα μπουκάλια, πολλά πλαστικά όπως 906 μπουκάλια, 598 ποτήρια/καπάκια και 412 σακούλες, 222 μέτρα σχοινί και 110 δίχτυα και κουβάρια πετονιάς, 241 σωλήνες και 73 μεταλλικές φιάλες, 72 ελαστικά και άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων, 58 μπαταρίες, 45 κομμάτια βάρκας, 11 άγκυρες, 6 ξαπλώστρες και 5 ομπρέλες θαλάσσης, ηλεκτρικό προβολέα και θερμοσίφωνα, κάδο σκουπιδιών, σκελετό ποδηλάτου, καζανάκι τουαλέτας και 9μετρο λάστιχο ποτίσματος!
Αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής απονεμήθηκαν στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους εθελοντές. Πλήρη κατάλογο των φορέων που πήραν μέρος στην εκστρατεία θα βρείτε στο σύνδεσμο: http://www.helmepa.gr/FOREIS_ECD2018.pdf
Η HELMEPA ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν γιατί έστειλαν το μήνυμα ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στο χέρι μας και οφείλουμε να αλλάξουμε συνήθειες που βλάπτουν τον πλανήτη μας, όπως την αλόγιστη χρήση πλαστικών.
Καθώς η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος απαιτεί συνεχή προσπάθεια και επαγρύπνηση, σας καλούμε να δηλώσετε από τώρα συμμετοχή στο Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, που συντονίζει η HELMEPA μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, με Στρατηγικό Συνεργάτη Επικοινωνίας το National Geographic».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter