Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νορβηγία: Αμφιλεγόμενη έγκριση για εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική

opek oil 222

Τα σχέδια της κυβέρνησης της Νορβηγίας για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα, παρά τα επιχειρήματα που υπέβαλαν περιβαλλοντικές ομάδες, σύμφωνα με αρμόδιο δικαστήριο στο Όσλο.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι αντίθετη με τα πράσινα σχέδια της χώρας, καθώς και με τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο από τις περιβαλλοντικές ομάδες Greenpeace και Ομάδα Φύσης και Νεολαίας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι γεωτρήσεις βρίσκονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των πολιτών για ένα υγιές περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες διαμαρτυρήθηκαν για έναν γύρο αδειοδότησης εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική το 2015, ο οποίος απένειμε άδειες σε πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Chevron, χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό. Ο ισχυρισμός τους τελικά απέτυχε να πείσει το δικαστήριο, το οποίο δήλωσε ότι ήταν «ακατάλληλη» η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το σύνταγμα της χώρας στην επιχειρηματολογία των περιβαλλοντικών ομάδων, παρομοιάζοντάς την με διαφημιστικό κόλπο.

«Το επιχείρημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι το σχέδιο παραβιάζει το άρθρο 112 του Συντάγματος δεν ήταν επιτυχές», ανακοίνωσε το περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο, σύμφωνα με το Reuters. «Το κράτος, εκπροσωπούμενο από το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας, απαλλάσσεται από τις κατηγορίες», αναφέρει η απόφαση.

Η Νορβηγία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη πετρελαϊκή δραστηριότητα είναι αντίθετη με τις φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής στήριξης στη συμφωνία του Παρισιού και της απόφασης για επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα ως το 2030

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter