Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σαρωνικός: Πολιτικής αντιπαράθεσης και εργασιών απορρύπανσης συνέχεια

petreleokilida 708

Με φόντο την οξεία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΥΝΝΠ μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», τις δηλώσεις της εκπροσώπου του EMSA και του χρονολόγιου ναύλωσης του πλοίου του, συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού.

Ωστόσο μέχρι ώρας δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του πλοίου που θα συνεχίσει την απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας διαφυγής καυσίμων.

Παράλληλα σήμερα το πρωί θα συνεχίσει στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση εξέτασης για λαθρεμπορία του δεξαμενόπλοιου που κλήθηκε να κάνει την απάντληση μετά την έφοδο των Λιμενικών και Τελωνειακών αρχών του οποίου τα πιστοποιητικά επίσης έχουν λήξει.

Χθες Σ. Φάμελλος και Ν. Σαντορινιός είχαν συνάντηση με περιβαλλοντικές οργανώσεις για την πορεία απορρύπανσης του Σαρωνικού στην οποία έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF ΕΛΛΑΣ, ANIMA, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΜΟΜ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, GRRENPEACE, ΜΕ- DASSER, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Η οργάνωση ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, λόγω κωλύματος στην εκπροσώπηση, απέστειλε επιστολή.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος σχετικά με τη πορεία των εργασιών απορρύπανσης καθώς και για τη διερεύνηση τρόπων υποβοήθησης των εργασιών από τους προαναφερόμενους φορείς.

Τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, όσο και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας ότι ευελπιστούν στην ενίσχυση του έργου της απορρύπανσης και μέσω των εθελοντικών ομάδων. «Η οικολογική ευαισθησία όλων, αυτές τις μέρες, αποδεικνύει ότι υπάρχει έμψυχο και ενεργό δυναμικό που θα μπορούσε να συμβάλλει ενεργά στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις πληγείσες από τη ρύπανση περιοχές», επισήμαναν οι Υπουργοί.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ανέπτυξαν τις ανησυχίες τους για το οικολογικό αποτύπωμα που πρόκειται να αφήσει πίσω της αυτή η ρύπανση κα πρότειναν λύσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων που όπως όλοι, πολιτική ηγεσία και οργανώσεις, συμφώνησαν ότι πρέπει να κρατήσει τόσο ώστε οι περιοχές να αποκτήσουν την περιβαλλοντική ισορροπία που είχαν.

Ο κ. Φάμελλος και ο κ. Σαντορινιός, τέλος, διαβεβαίωσαν τις οργανώσεις ότι θα ενημερώνονται άμεσα για κάθε εξέλιξη που λαμβάνει χώρα σε σχέση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το ΕΛΚΕΘΕ, ενώ δήλωσαν την πρόθεσή τους για επανάληψη της συνάντησης εργασίας με τις οικολογικές και περιβαλλοντικές ΜΚΟ την επόμενη εβδομάδα που περισσότερα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα.

Πορεία απορρύπανσης

Στο μεταξύ μετά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:
Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας, συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις ανατολικές ακτές της νήσου Σαλαμίνας και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια επιφανειακή ρύπανση, ενώ συνεχίστηκαν εργασίες αντιρρύπανσης από ξηράς. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή και επιχειρεί συνεργείο της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Μπροστά από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. επιχείρησε συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχείρησε συνεργείο καθαρισμού είκοσι πέντε (25) ατόμων. Αύριο θα εντατικοποιηθούν οι εργασίες καθαρισμού του αιγιαλού και της ακτογραμμής στα Αλίπεδα Α' και Β΄ περιοχής Αλίμου από συνεργεία ιδιωτικής εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνεργείο, συνολικά σαράντα τριών (43) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, τριάντα (30) δόκιμοι Λιμενοφύλακες και εθελοντές, καθώς και αντιρρυπαντικά μέσα.

Στην εγκατάσταση “ARC-BALUX” η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν πενήντα επτά (57) άτομα ιδιωτικής εταιρείας μαζί με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι εκτέλεσαν εκτεταμένες εργασίες αντιρρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση παρουσιάζεται ικανοποιητική. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργεία του οικείου Δήμου, ενώ μπροστά από την ξενοδοχειακή εγκατάσταση “DIVANI” τοποθετήθηκε προληπτικά απορροφητικό φράγμα. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση.

Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση.

Αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεχίζουν να πραγματοποιούν εργασίες απορρύπανσης .

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι έξι (06) αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ., επτά (07) ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας τα οποία εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής, ενώ εργάζονται εξειδικευμένα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας.

Στον πλωτό γερανό, στο σημείο του ναυαγίου, συνεχίζονται η απάντληση τμήματος του φορτίου και οι προετοιμασίες για την πρόσδεση του νέου Δεξαμενοπλοίου.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών συνεχίζει την έρευνά του στις θαλάσσιες περιοχές και σε εύλογο χρονικό διάστημα, με βάση την ακολουθούμενη επιστημονική πρακτική, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, δεν εμφανίστηκαν σήμερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ώστε να καταθέσουν στην υπόθεση του Δεξαμενοπλοίου “LASSEA”, από το Αρχηγείο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζεται ότι, ακόμα δεν έχει ογκομετρηθεί το παράνομο φορτίο και συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων, η οποία πρέπει απαραιτήτως να προσκομιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter