Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σαρωνικός: Συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης

0000000 petrelaiokilida elliniko

Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης και με εκατέρωθεν βολές μεταξύ ΝΔ και ηγεσία του ΥΝΝΠ, μετά και την σε υψηλούς τόνους συζήτηση του θέματος της ρύπανσης του Σαρωνικού και των ευθυνών για τους χειρισμούς στη Βουλή, συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει γνωστό ποιο πλοίο θα προσεγγίσει το ναυάγιο για να συνεχιστεί η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία ΖώνηΙΙ»

Δίωξη για πλημμέλημα

Δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος, άσκησε η εισαγγελία Πειραιά εναντίον του πλοιάρχου και του πρώτου μηχανικού του πετρελαιοφόρου "ΛΑΣΣΑΙΑ", στο οποίο μετά από έλεγχο των λιμενικών αρχών εντοπίστηκαν ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων στις δεξαμενές έρματος χωρίς παραστατικά. Η εισαγγελέας παρέπεμψε τους δύο ναυτικούς να δικαστούν αύριο από το τριμελές πλημμελειοδικείο.Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πλοίο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των λιμενικών εντοπίστηκαν περίπου 45 με 55 κυβικά πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς νόμιμα παραστατικά, στις δεξαμενές έρματος του πετρελαιοφόρου που έως τώρα απαντλούσε καύσιμα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ νοτιοδυτικά της Αταλάντης. Όπως αναφέρουν πηγές από το λιμενικό σώμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ποσότητα των πετρελαιοειδών που βρίσκονται μέσα στο δεξαμενόπλοιο δεν έχει ακόμα καταμετρηθεί.Το "ΛΑΣΣΑΙΑ" έχει κατασχεθεί και βρίσκεται αυτή στη στιγμή στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ασπροπύργου. Στο βυθισμένο πλοίο "ΑΓ ΖΩΝΗ" στον Σαρωνικό σήμερα το πρωί αναμένεται να προσεγγίσει άλλο δεξαμενόπλοιο προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του ναυαγισμένου πλοίου.
Εκατέρωθεν βολές για την ενημέρωση της ΕΜSA
Νέες βολές κατά του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της, ζητώντας για μια ακόμα φορά την παραίτησή του. Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος, «μετά την σημερινή επιβεβαίωση της Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Θαλάσσιας Ασφάλειας (ΕΜSA), κ. Russeva, ότι η κυβέρνηση έστειλε το αίτημα συνδρομής το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Κουρουμπλής είναι ψεύτης με σφραγίδα και αναμένουμε την παραίτησή του».
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την παραίτηση του υπουργού και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Περιβάλλοντος το πρωί της Τετάρτης.

Κουρουμπλής: Δεν είναι καλά ενημερωμένος ο κ. Μητσοτάκης

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της EMSA Ραντίνα Ρούσεβα, όπως δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά ενημερωμένος, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Όπως αναφέρει ο υπουργός, «το ελληνικό αίτημα προς την EMSA κατατέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι στις 13 όπως υποστηρίζει τόσες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή κατατέθηκε δύο ημέρες μετά το ναυάγιο και όχι τέσσερις όπως λέει ο αρχηγός της ΝΔ». «Θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι το ναυάγιο έγινε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και όχι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου» προσθέτει ο υπουργός, ενώ αναφορικά με τα 16 πλοία που έχει διαθέσιμα ο EMSA ανά πάσα στιγμή, υπογραμμίζει: «Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ποιο πλοίο είναι προτιμότερο. Αυτό που είναι ήδη στην Ελλάδα ή το πιο κοντινό στην Ελλάδα, το οποίο ήταν στη Μάλτα και με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 10 κόμβων που αναπτύσσει, θα ερχόταν σε 3,5 ημέρες; Προφανώς το ελληνικό πλοίο, το οποίο ανέλαβε υπηρεσία, αμέσως μόλις τελείωσε την αποστολή που εκτελούσε».
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter