Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τερατώδες κύμα στον Ατλαντικό ήταν από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί

kyma 0064

Ένα κύμα ύψους 19 μέτρων που εμφανίστηκε έπειτα από ισχυρή κακοκαιρία στον Βόρειο Ατλαντικό είναι το μεγαλύτερο που έχει μετρηθεί ποτέ από αυτόματο πλωτήρα, ανακοίνωσε επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας. Ακόμα ψηλότερα κύματα έχουν καταγραφεί πάντως από πλοία. Κύματα που φτάνουν σε ύψος τις αρκετές δεκάδες μέτρα δεν είναι ανήκουστα σε ορισμένες ακτές που βλέπουν τον ωκεανό. Πρόκειται όμως για κύματα που ψηλώνουν απότομα καθώς φτάνουν σε αβαθή νερά. Σε γενικές γραμμές, τα κύματα που κινούνται στην ανοιχτή θάλασσα είναι πολύ χαμηλότερα.

Το νέο ρεκόρ καταγράφηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2013 ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία στον Βόρειο Ατλαντικό, μια περιοχή όπου οι συνθήκες συχνά ευνοούν το σχηματισμό γιγάντιων κυμάτων. Το κύμα εμφανίστηκε μετά το πέρασμα ενός ισχυρού ψυχρού μετώπου με ανέμους ταχύτητας 81 χιλιομέτρων την ώρα.

Η Επιτροπή Εκτίμησης Ακραίων Φαινομένων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού αναγνώρισε το συμβάν ως «το μεγαλύτερο σημαντικό ύψος κύματος που έχει μετρηθεί από πλωτήρα». Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ένας πλωτήρας της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Πολύ μεγαλύτερο είναι πάντως το το ρεκόρ του ψηλότερου κύματος που έχει καταγραφεί από πλοίο, το οποίο μετρήθηκε το 2000 στα 29,05 μέτρα, επίσης στον Βόρειο Ατλαντικό.

Τα μεγαλύτερα κύματα γενικά, πάντως, είναι τα λεγόμενα «εσωτερικά κύματα», τα οποία κινούνται υποβρυχίως και μπορούν να φτάνουν σε ύψος τα εκατοντάδες μέτρα.

Το ύψος κύματος, εξηγεί ο οργανισμός, ορίζεται ως η κατακόρυφη απόσταση ανάμεσα στην κορυφή ενός κύματος και το κοίλο (το χαμηλότερο σημείο) του επόμενου κύματος. Ο όρος «σημαντικό ύψος κύματος» αφορά τον μέσο όρο του υψηλότερου ενός τρίτου των κυμάτων, και είναι συγκρίσιμο με αυτό που θα έβλεπε ένας παρατηρητής ως μέσο όρο περίπου 15-20 καλοσχηματισμένων κυμάτων σε ένα διάστημα περίπου 10 λεπτών.

 

Πηγή: www.in.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter