Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στη Δανία η φθηνότερη παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

ananeosimes piges energeias aioliki energeia xili

Η σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall θα ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Σκανδιναβία, το δανικό πάρκο Kriegers Flak στη Βαλτική Θάλασσα, ισχύος 600 μεγαβάτ. Όταν ολοκληρωθεί, το έργο θα παράγει τη φθηνότερη υπεράκτια αιολική ενέργεια στον κόσμο, στα 49,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την περασμένη εβδομάδα η Vattenfall ανακοίνωσε ότι κέρδισε τον κρατικό διαγωνισμό για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Kriegers Flak, ενός εκ των τριών υπεράκτιων αιολικών πάρκων για τα οποία έχει δεσμευτεί το δανικό κοινοβούλιο, ως μέρος των σχεδίων απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050. Η ίδια εταιρεία θα κατασκευάσει άλλα δύο έργα, ισχύος 406 και 305 μεγαβάτ.

Το νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα είναι το μεγαλύτερο στην Σκανδιναβία, και θα παράγει επίσης τη φθηνότερη υπεράκτια αιολική ενέργεια στον κόσμο. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε επίσης σε δανικό έργο από τον Σεπτέμβριο του 2016, με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το κόστος ανά μεγαβατώρα και των δύο αυτών έργων είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι το μέσο κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, το οποίο φτάνει τα 126 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του Bloomberg.

«Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο για τη φιλοδοξία μας να αυξήσουμε την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάγκνους Χαλ.

Όταν το έργο αξίας 1,3 δις ευρώ ολοκληρωθεί, θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 600.000 κατοικιών στη Δανία, αντιπροσωπεύοντας το 23% του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter