Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διεθνής ερευνητική αποστολή για τον περίπλου της Ανταρκτικής

egklobismenoi stin antarktiki

Σε μία διεθνή και πρωτοπόρο αποστολή, περισσότεροι από 50 ερευνητές με καταγωγή από 30 διαφορετικές χώρες θα συνεργαστούν για να πραγματοποιήσουν τον περίπλου της Ανταρκτικής. Ο στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η μέτρηση της ρύπανσης και των σημαδιών της κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρη την παγωμένη ήπειρο. Η ομάδα θα ξεκινήσει από το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής στο ρωσικό ερευνητικό σκάφος Akademik Treshnikov στις 20 Δεκεμβρίου, με την επιστροφή να αναμένεται στις 18 Μαρτίου του επόμενου έτους. Τα μέλη της ερευνητικής αποστολής προέρχονται από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της ωκεανογραφίας, της βιολογίας, και της κλιματολογίας.

Η διαδρομή είναι επικίνδυνη, με εχθρικές περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της ανθρωπότητας στο Νότιο Ωκεανό. Πέρα από την κύρια μάζα γης, η αποστολή θα προσπαθήσει για πρώτη φορά να μελετήσει και όλα τα κοντινά μεγάλα νησιά στον ωκεανό. Αντίθετα με την Αρκτική, όπου έχει υπάρξει εκτεταμένη έρευνα τα τελευταία χρόνια, στην Ανταρκτική οι αλλαγές που συμβαίνουν στο Νότιο Πόλο είναι προς το παρόν πολύ λιγότερο κατανοητές.

Αν και το έργο ξεκίνησε με πάνω από 90 προτάσεις για πιθανές ερευνητικές ιδέες, στο τέλος, μόνο 22 έγιναν δεκτές. Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν τη μέτρηση των επιπτώσεων της πλαστικής ρύπανσης στην τροφική αλυσίδα και τη μέτρηση του ρόλου του φυτοπλαγκτού στη ρύθμιση του κλίματος.

Η νεοσυσταθείσα οργάνωση πίσω από την εκστρατεία είναι το Πολικό Ινστιτούτο Ελβετίας, μια κοινοπραξία ελβετικών ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με στόχο την «ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, καθώς και την προώθηση της πολικής έρευνας στη νέα γενιά επιστημόνων».

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter