Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βρέθηκε κουφάρι πλοίου που χάθηκε στην Αρκτική πριν από 168 χρόνια

Terror shipwreck 1

Το κουφάρι του δεύτερου πλοίου της θρυλικής βρετανικής αποστολής που εξαφανίστηκε στην Αρκτική το 1846, ενώ αναζητούσε τη θαλάσσια οδό που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, υποστηρίζει πως εντόπισε μία καναδική ερευνητική ομάδα. Βίντεο του Ιδρύματος Αρκτικής Έρευνας δείχνει, κατά τους επιστήμονες, το κουφάρι του Terror, ενός εκ των δύο πλοίων του εξερευνητή σερ Τζον Φράνκλιν, το οποίο χάθηκε στα παγωμένα νερά του Καναδά πριν από 170 χρόνια.

Το τρικάταρτο ιστιοφόρο Terror εντοπίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου σε βάθος 24 μέτρων, σε έναν κόλπο του νησιού του Βασιλιά Γουλιέλμου, άριστα διατηρημένο από τα παγωμένα νερά του Βορειοδυτικού Περάσματος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος, Άντριαν Σιμνόφσκι, στη δημόσια καναδική τηλεόραση CBC.

Η ανακάλυψη της ομάδας ερευνητών δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος σχολίασε μέσω Twitter: «Εξαιρετική είδηση: ένα μεγάλο μέρος του μυστηρίου της αποστολής Φράνκλιν θα μπορούσε να διαλευκανθεί».

Και το πρώτο πλοίο του Φράνκλιν, το Erebus, είχε βρεθεί στην ίδια περιοχή το 2014. Τα δυο πλοία απέπλευσαν από την Αγγλία στις 19 Μαΐου 1845 με αποστολή να ανακαλύψουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα.

Το πολικό ψύχος στον Καναδά φαίνεται να αιφνιδίασε τους 129 ναυτικούς των δύο πλοίων, με συνέπεια να παραμείνουν εγκλωβισμένοι επί ενάμιση χρόνο στους πάγους. Τελικά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα δύο πλοία, όμως κανείς τους δεν επέζησε.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter