Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος στην Διεθνή Άσκηση ΤΡΙΤΩΝ 2015

AKTEA OSRV EMSA EXERCISE 013

Στην διεθνή άσκηση «TRITON 2015», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. (ΤΠΠ). Η άσκηση συνδιοργανώθηκε από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency - EMSA) και τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛ.ΠΕ.) και αφορούσε περιστατικό διαρροής 700 m3 βαρέος κλάσματος πετρελαίου (Heavy Fuel Oil – HFO) από δεξαμενόπλοιο το οποίο προσέκρουσε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.

Η ΤΠΠ ως ανάδοχος της EMSA για την αντιμετώπιση ρυπάνσεων πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμμετείχε στην άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας, με το εξοπλισμένο για αντιρρυπαντικές εργασίες δεξαμενόπλοιο «AKTEA OSRV» και το πλοίο πολλαπλών χρήσεων «ΑΙΓΙΣ Ι». Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα εξειδικευμένα συνεργεία της εταιρείας πέτυχαν να αναπτύξουν τον εξοπλισμό με άρτιο τρόπο και σε εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους, στοιχεία πολύτιμα για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός πραγματικού περιστατικού.

Παράλληλα, τα σκάφη της ΤΠΠ «ΑΚΤΑΙΑ 4» και το νέο σκάφος του ομίλου «ΑΕΛΛΑ» ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο σύμβασης προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος με τα ΕΛ.ΠΕ. στη φάση της άσκησης που αφορούσε της εργασίες αντιμετώπισης της ρύπανσης στις εγκαταστάσεις τους.

Η ΤΠΠ παρείχε επίσης ειδικό φορητό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων όπως ελαιοσυλλέκτες (skimmers), πλωτά φράγματα κ.α., ενώ προχώρησε σε προσομοίωση καθαρισμού της παραλίας Φονιάς στην Ελευσίνα υπό την εποπτεία της Λιμενικής Αρχής και με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η επιτυχημένη συμμετοχή της ΤΠΠ στη Διεθνή Άσκηση ΤΡΙΤΩΝ αποδεικνύει έμπρακτα τις υψηλές δυνατότητες των έμπειρων συνεργείων της εταιρίας η οποία είναι η μοναδική στον Ελληνικό χώρο που μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης.

Λίγα Λόγια για την ΤΠΠ

Η ΤΠΠ ιδρύθηκε το 1977 και σήμερα αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες αντιμετώπισης θαλάσσιας και βιομηχανικής ρύπανσης. Από την ίδρυσή της έως σήμερα η ΤΠΠ έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς περισσότερα από 2000 περιστατικά ρύπανσης και έχει υπογράψει 45 Συμβάσεις Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο που μέσα σε λίγα χρόνια η ΤΠΠ κέρδισε την εμπιστοσύνη των αρχών, του βιομηχανικού και του ναυτιλιακού κόσμου.

Η ΤΠΠ Α.Ε. είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έπειτα από διεθνή διαγωνισμό το 2008 σύναψε συμβόλαιο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) και για τον σκοπό αυτό διαθέτει αντιρρυπαντικό δεξαμενόπλοιο, το M/T- OIL SPILL RECOVERY VESSEL (Δεξαμενόπλοιο με δυνατότητα Περισυλλογής Πετρελαίου) AKTEA OSRV, το οποίο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ρυπάνσεις πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας (Tier III) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το Δ/Ξ AKTEA OSRV με τον

πρωτοποριακό σχεδιασμό και τις αυξημένες δυνατότητες βραβεύτηκε ως «Πλοίο της Χρονιάς» στον εγνωσμένου κύρους διαγωνισμό «Greek Shipping Awards» που διοργανώνει το Lloyds List. H ΤΠΠ διαθέτει στόλο πλοίων skimmer, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από έγκριτους οργανισμούς ως το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων. Η εμπιστοσύνη των αρχών προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανανεωθεί έκτοτε δύο ακόμη φορές το 2011 και το 2014 με νέα σύμβαση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter