Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια εξαιτίας δύο πετρελαιοκηλίδων

petrelaiokilida 0005

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Nότια Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, αφότου δύο πετρελαιοκηλίδες, έκτασης περίπου 14,5 χιλιομέτρων, έχουν σχηματιστεί στα ανοικτά των ακτών. Οι πετρελαιοκηλίδες, ίσως οι μεγαλύτερες τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια στην αγροτική, πλην πλούσια σε ενέργεια Σάντα Μπάρμπαρα, προκλήθηκαν από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό την Τρίτη. Οπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία Plains All American Pipeline, εκφράζονται πλέον σοβαροί φόβοι να έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα 2.500 βαρέλια αργού πετρελαίου, ποσότητα περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, η οποία απειλεί το σπάνιο παράκτιο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας, περίπου 500 βαρέλια (21.000 γαλόνια πετρελαίου) ενδεχομένως να διέρρευσαν στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της παραλίας Refugio State Beach.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της ακτογραμμής της Καλιφόρνιας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν αφότου κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου η πολιτεία «να κινητοποιήσει γρήγορα όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Ο συναγερμός σήμανε αρχικά το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Τρίτης όταν οι αρχές έλαβαν πληροφορίες για μία περίεργη οσμή κοντά στην παραλία Refugio State, περίπου 40 χλμ. δυτικά της Σάντα Μπάρμπαρα. «Η μυρωδιά έκαιγε τον λαιμό σου, τη μύτη σου, σου προκαλούσε ζαλάδες και πονοκέφαλο», υποστηρίζει στη Guardian ο Λέσλι Φρίμαν, ιδιοκτήτης ράντσου στην περιοχή, ο οποίος αναγκάστηκε να κοιμηθεί με την κόρη του και την εγγονή του, σε ξενοδοχείο περίπου 25 χλμ. μακριά, για να αποφύγουν τις οσμές.

Η διαρροή εντοπίστηκε σε πετρελαιαγωγό στη στεριά, ο οποίος είχε υποστεί ρωγμή. Τρεις ώρες αργότερα ο πετρελαιαγωγός σφραγίστηκε. Στην περιοχή απαγορεύτηκαν όλες οι ψυχαγωγικές και αλιευτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Ντάρεν Πάλμερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιδιοκτήτριας εταιρείας Plains All American Pipeline LP, ο πετρελαιαγωγός κατασκευάστηκε το 1991 και μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε περάσει από έλεγχο. Η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα και θα επωμιστεί και το κόστος καθαρισμού, διευκρίνισε ο Πάλμερ εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά λύπη του για τη ζημιά που προκλήθηκε στο περιβάλλον.

Η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε στο ίδιο σημείο της παραλίας όπου το 1969 είχε σχηματιστεί άλλη, η οποία θεωρείται ότι οδήγησε και στη δημιουργία του αμερικανικού περιβαλλοντικού κινήματος. Σε εκείνη την περίπτωση, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια είχαν διαρρεύσει στη θάλασσα έπειτα από έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν θαλασσοπούλια και θαλάσσια θηλαστικά.

 

Πηγές: ΑΠΕ,Γαλλικό,in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter