Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο Δήμος Πειραιά στο "Lets do it Greece 2015"

moralis lets do

Τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στην εθελοντική περιβαλλοντική εκστρατεία "Let's do it Greece" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου σε πανελλαδικό επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο κ. Νικόλαος Κιούσης, Συντονιστής της Πανελλαδικής Δράσης "Let's do it Greece" και η κα Γιάννα Παυλοπούλου, μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής "Let's do it Greece".

Ο Δήμος Πειραιά την Κυριακή 26 Απριλίου συμμετέχει στην εθελοντική εκστρατεία "Let's do it Greece", η οποία περιλαμβάνει περιβαλλοντικές δράσεις και δραστηριότητες εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης της πόλης και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες του Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης υπέγραψε το συλλεκτικό μπλουζάκι του "Let's do it Greece", το οποίο ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συνεργασίας υπέρ του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος σε φορείς και πολίτες.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:

«Ο Δήμος Πειραιά στηρίζει ενεργά την περιβαλλοντική εκστρατεία "Let's do it Greece", διότι πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός και η συλλογικές δράσεις ενισχύουν την κοινωνική συνείδηση και την υπευθυνότητα των πολιτών. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που διαπιστωμένα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τη δική μας, των παιδιών μας και των μελλοντικών γενεών.

Ο εθελοντισμός αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, υπέρτατη αξία, απόλυτα συνυφασμένη με την αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά. Ο Δήμος Πειραιά ενισχύει σε κάθε ευκαιρία τον εθελοντισμό και έχουμε αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα εθελοντών μέσω του γραφείου εθελοντισμού, αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες έχουν διάθεση να βοηθήσουν, χρειάζονται όμως παρότρυνση και οργάνωση από εμάς. Και όταν οι δράσεις αυτές, οργανώνονται σε πολλές περιοχές, με τη συμμετοχή και υποστήριξη πολλών φορέων, όπως η εκστρατεία "Let's do it Greece", τα μηνύματα είναι πολύ πιο ηχηρά.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες και επιβεβλημένες καθώς έχουν τη δύναμη να ευαισθητοποιούν και να κινητοποιούν τους πολίτες. Όμως, σε ό, τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη και η κοινωνική συνείδηση του καθενός από εμάς. Δεν μπορούμε να γκρινιάζουμε για την καθαριότητα στην πόλη μας, όταν εμείς οι ίδιοι πετάμε τα σκουπίδια μας όπου μας βολεύει. Πρέπει όλοι, ιδίως οι γονείς, να δίνουν το παράδειγμα απέναντι στα παιδιά τους και είναι αισιόδοξο το ότι η νοοτροπία των ελλήνων πάνω σε αυτό το θέμα αρχίζει να αλλάζει. Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά μας όταν μεγαλώσουν θα είναι πολύ πιο ενσυνείδητοι πολίτες από ότι η δική μας γενιά.

Ο Δήμος Πειραιά στέκεται αρωγός σε αυτή την γενικευμένη περιβαλλοντική εκστρατεία και έχει προγραμματίσει για την Κυριακή 26 Απριλίου ενέργειες καθαρισμού και εξωραϊσμού και στις πέντε δημοτικές κοινότητες. Θα γίνουν δράσεις στην Πειραϊκή, στο άλσος του προφήτη Ηλία, στην Κολοκοτρώνη, στη Σκουζέ, στη ΧΡΩΠΕΙ, στην πλατείες Παπασπύρου και Κωσταράκου, στον Άγιο Διονύσιο, στο γήπεδο Αγίου Διονυσίου και γύρω από το

Παπαστράτειο κολυμβητήριο. Στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, με προσωπικό, μηχανήματα, υλικά και φυσικά τον σχεδιασμό για τη σωστή διαχείριση και απομάκρυνση των απορριμμάτων που θα συγκεντρωθούν.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω, έχοντας και προσωπική ευαισθησία από τη θητεία μου στην Σούπερ Λιγκ, ότι στην εκστρατεία "Let's do it Greece" θα συμμετάσχουν όλες οι ΠΑΕ στη διάρκεια της επόμενης αγωνιστικής, αυτό το Σαββατοκύριακο. Σε κάθε γήπεδο, όπου θα διεξάγεται αγώνας θα γίνεται συλλογή πλαστικών μπουκαλιών και καπακιών, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Στην εκστρατεία συμμετέχει φυσικά και ο Ολυμπιακός. Στο παιχνίδι της Κυριακής, θα τοποθετηθούν στο Καραϊσκάκη οι κάδοι ανακύκλωσης προκειμένου να συγκεντρωθούν και να πάνε για ανακύκλωση τα πλαστικά μπουκάλια. Ο αθλητισμός και ο εθελοντισμός ενώνουν με αυτό τον τρόπο τις δυνάμεις τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες, οργανωμένους η μη, να πάρουν μέρος σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια που θα γίνει στην πόλη μας. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν στις δράσεις αυτές όσο το δυνατόν περισσότεροι Πειραιώτες, ιδιαίτερα τα παιδιά, στα οποία οφείλουμε να περνάμε από νωρίς τέτοιου είδους μηνύματα. Είμαστε σε επαφή με τα σχολεία του Πειραιά και με συλλόγους εθελοντών και άλλων φορέων της πόλης μας, έτσι ώστε ο Πειραιάς να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο κ. Νικόλαος Κιούσης, Συντονιστής της Πανελλαδικής Δράσης "Let's do it Greece", υπογράμμισε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστώ εκ μέρους των εθελοντών για τη φιλοξενία στον Δήμο Πειραιά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό σε μια τέτοια προσπάθεια, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους στην Ελλάδα να την αγκαλιάζει και να οργανώνεται με έναν τέτοιο τρόπο. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, σε λιγότερο από δέκα ημέρες όλη η Ελλάδα ετοιμάζεται σε κοινή εθελοντική δράση. Αυτή είναι η βασική μας φιλοσοφία, να ενώσουμε δυνάμεις σε κάθε γωνιά της χώρας, να γίνουν συντονισμένες δράσεις από εθελοντικές ομάδες, από πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από σχολεία, Δήμους, τοπικές κοινότητες. Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα για το πόσο σημαντικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτή η σύμπραξη δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα. Την Κυριακή 26 Απριλίου είναι η μέρα που θα βγούμε όλοι από τα σπίτια μας. Η εθελοντική καμπάνια βασίζεται στην αυτοοργάνωση, η κάθε περιοχή, ο κάθε Δήμος ετοιμάζει το δικό του περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Η δράση αυτή έχει υιοθετηθεί από 1693 φορείς και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί οι συμμετοχές αυξάνονται.

Καλούμε όλους να μας βοηθήσουν σε είδος, δεν θέλουμε να διαχειριστούμε χρήματα. Δημιουργήσαμε επίσης μια εθελοντική ομάδα από καθηγητές και εκπαιδευτικούς και φτιάξαμε μια ομάδα δράσης για να υιοθετηθούν δραστηριότητες στα σχολεία όλης της Ελλάδας. Καταθέσαμε αυτό το σχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε την έγκριση του Υπουργείου και καθιερώνουμε εβδομάδα εθελοντισμού για το "Let's do it Greece" σε ολόκληρη την Ελλάδα η οποία ξεκινάει τη Δευτέρα 20 Απριλίου.

Είναι εκατοντάδες τα σχολεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή και ο Πειραιάς θα συμμετέχει ενεργά. Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμμετοχή της Σούπερ Λιγκ, η οποία αφιερώνει φέτος την 31η συμμετοχή στο περιβάλλον και στο "Let's do it Greece". Δημιουργήσαμε λοιπόν μια καμπάνια με τίτλο «Βάζουμε γκολ στην ανακύκλωση», με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε παίκτες, αθλητές, φιλάθλους να κατανοήσουν ότι πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι.

Θα πρέπει να αναφέρω πως φέτος είναι η 4η χρονιά που πραγματοποιούμε τη συγκεκριμένη δράση, κάθε χρόνο βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά και ο στόχος μας είναι την Κυριακή 26 Απριλίου να συντονιστούμε 45.000-50.000 εθελοντές. Καλούμε επίσης όλους τους φορείς που σχετίζονται με το λιμάνι του Πειραιά να κάνουμε εθελοντικές δράσεις, να καθαρίσουμε το λιμάνι και περιοχές που έχουν ανάγκη. Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και είναι η πρώτη εικόνα που έχουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται τη χώρα μας. Θα θέλαμε να κάνουμε δράσεις όχι μόνο για το "Let's do it Greece", αλλά καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όταν είμαστε όλοι μαζί το μπορώ γίνεται μπορούμε και το μπορούμε δεν έχει όρια. Καλούμε όλο τον κόσμο, να συμμετέχει για να ξεπεράσουμε τα όρια του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Να βάλουμε γερές βάσεις και ο Πειραιάς να είναι από τις πρωτοπόρες περιοχές, από τις πόλεις που θα ξεχωρίσουν. Ευχαριστούμε τον κ. Μώραλη και τους συνεργάτες του».

Η κα Γιάννα Παυλοπούλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οργανωτικής Επιτροπής "Let's do it Greece" επισήμανε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο. Ειλικρινά με συγκίνησε γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας. Είναι από τους Δημάρχους που ξεχώρισαν φέτος τόσο για την ανταπόκριση όσο και για τον άμεσο συντονισμό με το επιτελείο του. Αυτή τη στιγμή έχουμε προσεγγίσει 200 περιοχές αλλά όταν το 2012 ξεκινήσαμε ήμασταν 10 άνθρωποι, νέοι, ταλαντούχοι. Είμαι ενεργή εθελόντρια και αφιερώνω πολύ προσωπικό χρόνο σε αυτή την εθελοντική δραστηριότητα.

Η επιτυχία του "Let's do it Greece", είναι ότι παρέμεινε μια καμπάνια, μια εκστρατεία, από αγνούς εθελοντές, χωρίς κανονική οργανωτική δομή πέραν των συντονιστών, οι οποίοι είναι αυτεξούσιοι, αυτενεργούν, παίρνουν πρωτοβουλίες και αυτοσχεδιάζουν. Θα ήθελα να τονίσω ότι ακόμα και τώρα, την τελευταία εβδομάδα, μπορούν να συμμετάσχουν στην καμπάνια σύλλογοι από κάθε πλευρά της Ελλάδας αλλά και μεμονωμένα άτομα. Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα μας, να εγγραφείτε και να δηλώσετε σε ποιο σημείο θέλετε να κάνετε ή να συμμετάσχετε σε κάποια δράση. Αυτά τα παιδιά που ξεκίνησαν εθελοντικά να καθαρίζουν, να δενδροφυτεύουν, να προχωρούν σε εξωραϊσμούς και που ασχολήθηκαν ενεργά με το περιβάλλον, αποκόμισαν μια επαγγελματικού επιπέδου εμπειρία προώθησης. Πιστεύω ότι όποιος θέλει να κάνει κάτι εποικοδομητικό, μπορεί να ενταχθεί στο "Let's do it Greece".

Αυτός είναι και ο λόγος που το αγκαλιάζουν όλοι, γιατί έχεις τη δυνατότητα να ενταχθείς σε μια ομάδα και να μοιραστείς κοινά ιδεώδη. Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι ότι πιο ανακουφιστικό στις ημέρες κρίσης που ζούμε. Ο κόπος που θα διαθέσει κάποιος για να συλλέξει όσα ανεξέλεγκτα έχει πετάξει θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολα μαζεύονται.

Το κεντρικό μας σύνθημα είναι «Δεν πετάω» και το «Zero budget, Zero print». Δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα για τις δράσεις μας, γάντια και σακούλες τα οποία μας παρέχουν οι Δήμοι και η «Sanitas» που είναι χορηγός μας σε κάποια σημεία. Δεν χρειάζεται άλλη υποδομή αυτή η καμπάνια, αλλά την ψυχή του καθενός για να συμμετάσχει σε μια εθελοντική δράση και να συνειδητοποιήσει ότι ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάτι μικρό για το περιβάλλον έστω μια μέρα το χρόνο. Σκοπεύουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ασχοληθούμε και με την ανακύκλωση και θα ήθελα να τονίσω πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 70 με 80% από όλα όσα χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι ανακυκλώσιμα.

Σας προσκαλούμε λοιπόν 26 Απριλίου να συμμετάσχετε στην εθελοντική εκστρατεία για το περιβάλλον. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση».

Τι είναι το "Let's do it Greece"

Το ''Let's do it World'' αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα με συμμετοχή 108 χωρών και 8.000.000 εθελοντών. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, καθαρίζουν τις χώρες τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Φέτος για τέταρτη φορά, φιλοξενείται η συγκεκριμένη καμπάνια που "υιοθετήθηκε" από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής "Ώρα για Δράση" και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Σκοπός του "Let's do it Greece" είναι μέσα σε μία ημέρα, να συντονιστούν ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα εθελοντές, πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας. To 2015, το Let's do it Greece διανύει την τέταρτη χρονιά του και η Οργανωτική Ομάδα ευελπιστεί να είναι η καλύτερη θέτοντας τον πήχη πιο ψηλά από ποτέ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter