Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ακτιβιστές της Greenpeace ανέβηκαν σε εξέδρα της Shell

exedra 0000

Ακτιβιστές της οργάνωσης Greenpeace σκαρφάλωσαν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα της εταιρείας Shell η οποία κατευθυνόταν στην Αρκτική, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τους κινδύνους από την εξόρυξη πετρελαίου. Οι έξι ακτιβιστές σκοπεύουν να "στρατοπεδεύσουν" στην εξέδρα των 38.000 τόνων, στην οποία κατάφεραν να ανεβούν ενώ βρισκόταν σε απόσταση 1.200 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Χαβάης χρησιμοποιώντας φουσκωτά σκάφη. Τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης προσέγγισαν την εξέδρα Polar Pioneer με το πλοίο Esperanza.

Οι έξι, που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Σουηδία και την Αυστρία, έχουν προμήθειες για πολλές ημέρες και μπορούν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Greenpeace.

"Τα καταφέραμε! Βρισκόμαστε πάνω στην εξέδρα της Shell. Και δεν είμαστε μόνοι. Όλος ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει να τη μετατρέψουμε σε μια εξέδρα υπέρ του λαού", έγραψε στο Twitter μία από τους ακτιβιστές, η Αλίγια Φιλντ. Ο Νεοζηλανδός Τζόνο Σμιθ συμπλήρωσε: "Είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε ότι σε λιγότερες από 100 ημέρες η Shell θα βρίσκεται στον Αρκτικό (ωκεανό) για να εξορύξει πετρέλαιο".

"Αυτό το παρθένο περιβάλλον πρέπει να προστατευθεί για τις μελλοντικές γενιές και για όλα τα πλάσματα που θα ζήσουν εκεί. Αντί για αυτό η Shell (σχεδιάζει να) αποκομίσει όφελος από το λιώσιμο των πάγων για να εντείνει την καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος", πρόσθεσε.

Μια εκπρόσωπος της εταιρείας, η Κέλι Οπ ντε Γουίγκ, επιβεβαίωσε ότι "διαδηλωτές της Greenpeace ανέβηκαν παράνομα στην Polar Pioneer (...) θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια του πληρώματος αλλά και τους εαυτούς τους". "H Shell συναντήθηκε με οργανώσεις και πρόσωπα που αντιτίθενται στην εξόρυξη πετρελαίου στα ανοιχτά της Αλάσκας. Σεβόμαστε την άποψή τους και δίνουμε προτεραιότητα στον διάλογο.

Δεν θα ανεχθούμε ωστόσο τη χρήση παράνομων μέσων που χρησιμοποιεί η Greenpeace, ούτε θα επιτρέψουμε σε αυτές τις τακτικές να μας εκτρέψει την προσοχή από τις προετοιμασίες που είναι σε εξέλιξη για την εφαρμογή ενός προγράμματος εξόρυξης με ασφάλεια και υπευθυνότητα", πρόσθεσε.

Πηγή: www.skai.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter