Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μήνυμα ελπίδας η συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών στους καθαρισμούς ακτών και βυθού της HELMEPA

helmepa-katharismos-543

Από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και από την Αλεξανδρούπολη έως την Ιεράπετρα της Κρήτης, χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι εθελοντές έδειξαν έμπρακτα την ανησυχία τους για τις θάλασσες και τις ακτές, με τη δράση και συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2014. Την πρωτοβουλία συντόνισε για 23η συνεχή χρονιά στη χώρα μας η HELMEPA, μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 20 Οκτωβρίου, με το σύνθημα «Καθαρίζουμε ό,τι αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι».Στην Εκστρατεία πήραν μέρος 7.200 εθελοντές, συμμετοχή σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το 2013, από 229 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι οργάνωσαν 169 παράκτιους και 30 υποβρύχιους καθαρισμούς στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρωτοβουλία αυτή. Μέλη και εθελοντές εκπαιδευτικοί του Προγράμματος Παιδική HELMEPA, νέες και νέοι εθελοντές-Ναυτίλοι και άλλοι μαθητές, όλων των ηλικιών, από 74 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις δράσεις.

Δράσεις καθαρισμού πραγματοποίησαν επίσης 10 εταιρείες μέλη της HELMEPA και 8 άλλες εταιρείες, με στελέχη και τις οικογένειες τους, εκφράζοντας την προσωπική αλλά και εταιρική ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ευρεία συμμετοχή Αξιωματικών Λ.Σ. από 28 Λιμεναρχεία, Υπολιμεναρχεία και Λιμενικούς Σταθμούς, οι οποίοι με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου υποστήριξαν ουσιαστικά την οργάνωση και υλοποίηση δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη, την Εκστρατεία αξιοποίησαν πολλοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι και ομάδες εθελοντών για τη διενέργεια τοπικών δράσεων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για το πρόβλημα των απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές.

Κατά την εξόρμησή τους σε ακτές, ποτάμια και λίμνες, μικροί και μεγάλοι καθάρισαν συνολικό μήκος 117 χιλιομέτρων, συλλέγοντας και καταγράφοντας σχολαστικά 20 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους οι 6 ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Συνολικά οι εθελοντές συνέλεξαν 225.665 τεμάχια απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων 95.391 αποτσίγαρα, που αποτελούν με διαφορά το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές. Στην πρώτη δεκάδα των απορριμμάτων συναντάμε κυρίως πλαστικά απορρίμματα που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη, γεγονός το οποίο και αναδεικνύει την ατομική ευθύνη στη ρύπανση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ελληνικές ακτές (τμχ)

Αποτσίγαρα

95.391

Πλαστικά πώματα μπουκαλιών

16.790

Πλαστικά μπουκάλια

14.380

Καλαμάκια

12.191

Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.

10.926

Πλαστικά καπάκια συσκευασιών

7.108

Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών

5.835

Συσκευασίες τροφίμων

5.792

Πλαστικές σακούλες

5.728

Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ.

5.478

 

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά βρέθηκαν στις ακτές πεταμένα είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως 99 ηλεκτρικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα, 8 καρέκλες, 2 στρώματα κρεβατιού και ένας καναπές, 2 σχάρες ψησταριάς αλλά και είδη ρουχισμού και υπόδησης όπως 36 παπούτσια και σαγιονάρες! Επίσης, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία υλικά, όπως 419 μπαταρίες, 323 χρησιμοποιημένες πάνες και 188 σύριγγες καθώς και εγκαταλελειμμένα αλιευτικά σύνεργα, όπως 894 μέτρα συνθετικών διχτυών και 1.309 μέτρων πετονιάς.

Σημαντική συμβολή στην Εκστρατεία είχαν 150 εθελοντές δύτες, οι οποίοι οργάνωσαν 30 υποβρύχιους καθαρισμούς σε Άνδρο, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Θεσσαλονίκη, Καβούρι, Κέρκυρα, Λουτράκι, Πάτμο, Ρέθυμνο και Ψαθόπυργο Αχαΐας. Ανέσυραν από το βυθό απορρίμματα συνολικού βάρους άνω των 4 τόνων, μεταξύ των οποίων 100 ελαστικά και άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων, 125 μέτρα σχοινί, 189 μεταλλικούς σωλήνες, 21 άγκυρες, 4 ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, 3 κάδους σκουπιδιών, 2 ομπρέλες θαλάσσης και το σκελετό μιας μοτοσικλέτας!

Η HELMEPA συγχαίρει θερμά όλους τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους και ευχαριστεί τους τοπικούς φορείς, τις Διευθύνσεις των Σχολείων και τις εταιρείες για τη συνεργασία στην υλοποίηση των δράσεων, καθώς και τη Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και την Ε.Ε.Α.Α. για την πολύτιμη υποστήριξή τους. Στους συντονιστές των δράσεων και τους μαθητές η HELMEPA απένειμε 1.660 αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter