Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού 2014 στην Ελλάδα

Λιμάνι Αβδήρων ΡοδόπηΤα ευρήματα των πρόσφατων δράσεων καθαρισμού δεν αποτελούν έκπληξη καθώς και πάλι αποτσίγαρα, πλαστικά και κάθε είδους σκουπίδι που σχετίζεται με δραστηριότητες αναψυχής βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας! Θετικό όμως ήταν το μήνυμα από τη θερμή ανταπόκριση μικρών και μεγάλων στην πρόσκληση της HELMEPA που συντόνισε στη χώρα μας την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος, το Σάββατο 10 Μαϊου.

Περισσότεροι από 5.000 εθελοντές οργάνωσαν 130 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σ' όλη την Ελλάδα. Συνολικά, σε μήκος 70 χλμ συνέλεξαν 8 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2 τόνοι (25%) ήταν ανακυκλώσιμα υλικά και προωθήθηκαν σε μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης.

Το δυναμικό «παρών» στην εξόρμηση έδωσαν κυρίως παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα, άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, σπουδαστές Πανεπιστημίων και Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, εταιρείες-μέλη της HELMEPA, Πρεσβείες, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, πρωτοβουλίες πολιτών, ναυτικοί όμιλοι και δύτες.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συμμετοχή από περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και την Πελοπόννησο.

Οι εθελοντές κατέγραψαν με σχολαστικότητα τα απορρίμματα που συνέλεξαν σε ειδικά Δελτία, που τους παρείχε η HELMEPA. Από την επεξεργασία αυτών προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευση των απορριμμάτων που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα (τμχ)
Αποτσίγαρα 8.508
Πλαστικές σακούλες 3.673
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2.5 εκ. 3.672
Πλαστικά πώματα μπουκαλιών 3.222
Καλαμάκια 2.805
Πλαστικά μπουκάλια 2.652
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2.5 εκ. 2.316
Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών 1.830
Συσκευασίες τροφίμων 1.686
Πλαστικά καπάκια συσκευασιών 1.620
Σύνολο 31.984

Ανησυχητική είναι η παρουσία πολλών πλαστικών στην πρώτη δεκάδα των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, πάνω από τα μισά απορρίμματα της πρώτης δεκάδας είναι πλαστικά, σημαντική απειλή για τους ζωντανούς οργανισμούς. Ο χρόνος διάλυσης των πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον κυμαίνεται από 10 μέχρι 600 χρόνια, ενώ στη συνέχεια, ως μικροπλαστικά, συνεχίζουν το ταξίδι τους και βιο-συσσωρεύονται στους ζωντανούς οργανισμούς μέσω της τροφικής αλυσίδας, εκλύοντας διάφορες χημικές ουσίες που περιέχουν.

Το μήνυμα της HELMEPA αποδεικνύεται λοιπόν διαχρονικό! Ας θυμόμαστε όλοι μας και φέτος το καλοκαίρι: «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές!»

Η HELMEPA συγχαίρει θερμά όλους τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους και ευχαριστεί τους τοπικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς, τις Διευθύνσεις των Σχολείων και τις εταιρείες για τη συνεργασία στην υλοποίηση των δράσεων, καθώς και την Ε.Ε.Α.Α. και τη Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την πολύτιμη υποστήριξή τους.

Στους συντονιστές των δράσεων και τους μαθητές η HELMEPA απένειμε Αναμνηστικό Δίπλωμα.

Περισσότερες πληροφορίες: Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης HELMEPA, τηλ. 210-9343088, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter