Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες ζητούν περαιτέρω δράση στον Κόλπο της Γουινέας

somaloi peirates ekrixi 12

Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιθέσεις πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας. Το τελευταίο περιστατικό στη Νότια Νιγηρία, στο οποίο ενεπλάκησαν ένα ύποπτο πειρατικό σκάφος και η Δανέζικη φρεγάτα Esben Snare και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών, χρησιμεύει μόνο για να τονίσει περαιτέρω τη σοβαρότητα της απειλής πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας.


"Η κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας υπήρξε κορυφαία προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των πειρατικών επεισοδίων και το επίπεδο βίας προκαλούν μεγάλες ανησυχίες για την εμπορική ναυτιλία και για την ασφάλεια και την ασφάλεια των ναυτικών που πλέουν στην περιοχή», δήλωσε ο Πρόεδρος της ECSA Claes Berglund.
Η ECSA εξακολουθεί να στηρίζει πλήρως τις δραστηριότητες της ΕΕ στον Κόλπο της Γουινέας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού συντονισμένης θαλάσσιας παρουσίας (CMP) που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021. Η CMP αποτελεί θετικό βήμα για τον συντονισμό των πόρων των κρατών μελών στην περιοχή, καθώς και για την οικοδόμηση συνεργασίας και ικανοτήτων με τα παράκτια κράτη, καθώς οι δράσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου ζητήματος. Ωστόσο, το πρόσφατο περιστατικό δείχνει ότι απαιτείται περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος και ότι η παρουσία ναυτικών μέσων είναι καίριας σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία και το πλήρωμά τους μπορούν να διέρχονται με ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας.
"Η ECSA εκτίμησε πλήρως τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ για την ανάπτυξη εναέριων και ναυτικών πόρων στην περιοχή τους τελευταίους μήνες και χρόνια. Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά τα κράτη μέλη να το θεωρήσουν αυτό ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και να διαθέσουν επαρκή μέσα για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στον Κόλπο της Γουινέας», συνέχισε ο κ. Berglund. "Αυτό, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες συνεργασίας και την ανάπτυξη ικανοτήτων στην περιοχή, είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση του εμπορίου και της ανάπτυξης στην περιοχή και παγκοσμίως", κατέληξε.

*φωτό αρχείου

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter