Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πειρατεία: Υπεγράφη η Διακήρυξη του Κόλπου της Γουινέα

somali pirate 1

Μέχρι στιγμής, 99 ναυτιλιακές εταιρείες, οργανισμοί και κράτη σημαίας, συμπεριλαμβανομένης της BIMCO, έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη του Κόλπου της Γουινέας για την καταστολή της πειρατείας, η οποία ξεκίνησε στις 17 Μαΐου 2021.

Βασικός στόχος οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο της Γουινέας από Νιγηριανούς πειρατές να τερματιστούν. Το 2020, 135 μέλη του πληρώματος απήχθησαν από τα πλοία τους παγκοσμίως, με τον Κόλπο της Γουινέας να αντιπροσωπεύει πάνω από το 95% του αριθμού των απαχθέντων πληρωμάτων. Αυτό συνέβη στα διεθνή ύδατα σε μια περιοχή λιγότερο από το 20% του μεγέθους της θαλάσσιας περιοχής στην οποία κυριαρχούσαν οι Σομαλοί πειρατές πριν από μερικά χρόνια. Οι πειρατές εξαπολύουν τις επιθέσεις τους από το Δέλτα του Νίγηρα, όπου στη συνέχεια κρατούν και τους ομήρους τους. "Ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη που ενδιαφέρονται για έναν ασφαλή Κόλπο της Γουινέας θα υπογράψουν αυτή τη Διακήρυξη", αναφέρει η Σαντάν Καπτανόγλου, πρόεδρος της BIMCO. Η BIMCO χαιρετίζει τα θετικά μέτρα που έλαβαν τα περιφερειακά κράτη, ιδίως η Νιγηρία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να μπορέσουν αυτά τα κράτη να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Οι υπογράφοντες πιστεύουν ακράδαντα ότι η πειρατεία και οι απόπειρες απαγωγής μπορούν να προληφθούν μέσω ενεργών επιχειρήσεων κατά της πειρατείας και ότι μέχρι το τέλος του 2023 ο αριθμός των επιθέσεων από πειρατές μπορεί να μειωθεί κατά τουλάχιστον 80%.
Κατά τη συνεδρίασή της από τις 5 έως τις 14 Μαΐου 2021, η Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) συζήτησε για την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας. Αν και η ανάπτυξη σχετικών ψηφισμάτων του ΙΜΟ για το θέμα αυτό είναι εποικοδομητική και ευπρόσδεκτη, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, ιδίως βραχυπρόθεσμα. Συνεπώς, η έναρξη της διακήρυξης του Κόλπου της Γουινέας για την καταστολή της πειρατείας αποτελεί έγκαιρη έκφραση της έκκλησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας για περαιτέρω δράση, μέσω ενός ευρέος φάσματος συλλογικών προσπαθειών, για τον τερματισμό της πειρατείας επειγόντως στον Κόλπο της Γουινέας. Η BIMCO υποστηρίζει ότι η πειρατεία μπορεί να κατασταλεί με μόλις δύο φρεγάτες με ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας που καταπολεμούν ενεργά την πειρατεία στην περιοχή. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη οι μη περιφερειακές χώρες να παρέχουν εναλλάξ δυνάμεις. Η Διακήρυξη δεν φιλοδοξεί να δώσει τη μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της πειρατείας, αλλά να βοηθήσει να καταστούν οι ναυτικοί ασφαλείς σήμερα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter