Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σομαλοί πειρατές κρατούσαν ομήρους επί 4 χρόνια

pirateia naftikoi pliroma

Τις τρομερές συνθήκες που αναγκάστηκαν να υπομείνουν κατά την διάρκεια της 4χρονης ομηρίας του από Σομαλούς πειρατές, αφηγήθηκε ένας από τους 26 ναύτες που απελευθερώθηκαν. Ο Αρνέλ Μπαλμπέρο, δήλωσε στο BBC, πως αυτός και οι υπόλοιποι 25 ναύτες αναγκάζονταν να τρώνε οτιδήποτε μπορούσαν να πιάσουν με τα χέρια τους, συμπεριλαμβανομένων ποντικιών και αρουραίων ενώ έπιναν μικρές ποσότητες νερού.

«Τρώγαμε οτιδήποτε, ακόμη κι αν δεν μας άρεσε, όταν πεινούσαμε, τρώγαμε τα πάντα» δήλωσε. «Ακόμη και αρουραίους».

Ο Μπαλμπέρο, μιλώντας στο Ναϊρόμπι μετά την απελευθέρωσή του, δήλωσε πως ο χρόνος που πέρασε ως όμηρος, του άφησε ένα αίσθημα σαν να ήταν ένας «ζωντανός νεκρός» και πως είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν να φανταστεί να ξεκινήσει και πάλι τη ζωή του. Πρόσθεσε δε πως οι πειρατές τους φέρονταν σαν ζώα.

Οι ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την καταβολή λύτρων και οι διεθνείς μεσολαβητές δήλωσαν πως «αντιπροσωπεύει το τέλος της αιχμαλωσίας για τους τελευταίους εναπομείναντες ναυτικούς ομήρους που είχαν ληφθεί ως αιχμάλωτοι από Σομαλούς πειρατές».

Το πλήρωμα από το Βιετνάμ, την Ταϊβάν, την Καμπότζη, την Ινδονησία, την Κίνα και τις Φιλιππίνες ήταν μεταξύ των ομήρων στα χέρια των Σομαλών πειρατών.

Οι ναυτικοί ήταν μέλη του πληρώματος του FV Naham 3, ενός αλιευτικού σκάφους ιδιοκτησίας Ταϊβάν, που κατασχέθηκε τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με τον πειρατή Μπάιλ Χουσεϊν. Το πλοίο βυθίστηκε αργότερα.

Σομαλοί πειρατές κρατούσαν ομήρους επί 4 χρόνια

Σύμφωνα με τον Χουσεΐν, καταβλήθηκαν λύτρα ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για την απελευθέρωση των ναυτικών, ωστόσο ο ισχυρισμός του δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι 26 ναυτικοί θα επιστρέψουν σύντομα στις πατρίδες τους, δήλωσε ο Τζον Στιντ, συντονιστής της Ομάδας Υποστήριξης Ομήρων για την αμερικανική οργάνωση, «Oceans Beyond Piracy».

Ο Στιντ είπε επίσης πως μόνο μία ομάδα ομήρων στο παρελθόν έχουν κρατηθεί περισσότερο από αυτήν ,περνώντας 1.672 ημέρες σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

«Είναι σε καλή κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τη δοκιμασία που πέρασα. Έχουν περάσει πάνω από 4,5 χρόνια σε άθλιες συνθήκες μακριά από τις οικογένειές τους» δήλωσε ο Στιντ. Πρόσθεσε επίσης πως ένα άλλο μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του στην πειρατεία και δύο πέθαναν από ασθένειες κατά την διάρκεια αυτών των 4,5 χρόνων.

 

Πηγή: www.ethnos.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter