Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να αναχαιτίσει την πειρατεία

peirates

Εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των περιστατικών πειρατείας και ληστειών στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας πραγματοποιήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας διεθνή συνάντηση ανταλλαγής απόψεων για το φαινόμενο της πειρατείας.

Όπως τονίσθηκε στην συνάντηση που οργανώθηκε από το ICC International Maritime Bureau το Malaysian Maritime Enforcement Agency, την Interpol και την Royal Malaysian Police, ιδιαίτερης αξίας είναι η συνεργασία όλων των γειτονιών χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η πειρατική δραστηριότητα.

Στη συνάντηση τονίσθηκε ακόμη ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει εκτός από την πειρατεία εντάσσει και την παράνομη μετανάστευση. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και Αστυνομία της Μαλαισίας η οποία εντόπισε παράνομη διακίνηση ανθρώπων στη ναυτιλία.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ένα κοινό πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίσπευση της παραλαβής και διανομής των κρίσιμων στοιχείων που απαιτούνται για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά οι ναυτικές δυνάμεις και οι νομικοί ώστε να προστατεύσουν τους ναυτικούς και να συλλάβουν τους δράστες.

Ο Pottengal Mukundan, διευθυντής του IMB, δήλωσε: "Η ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμένη δράση μεταξύ των ενδιαφερομένων παράκτιων κρατών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής. Ωστόσο, ο πολλαπλασιασμός των κέντρων αναφοράς σε ορισμένες περιοχές θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια σύγχυση που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο πλοία και ναυτικούς.

Οι εκπρόσωποι της ναυτιλίας υπογράμμισαν μια σειρά από δράσεις που έχουν αναληφθεί για την υποστήριξη της διεθνούς προσπάθειας για την καταστολή των θαλάσσιων εγκλημάτων και τη προστασία των ναυτικών. Η περαιτέρω ανάπτυξη των βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης και η τυποποίηση των αναφορών είναι ψηλά στην ατζέντα τους.

Για τα εγκλήματα στη θάλασσα, η ταχεία απόκριση είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διωχθούν οι πειρατές πρόσθεσε ο Mukundan. Το Κέντρο Πληροφόρησης του International Maritime Bureau διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις επαφές μεταξύ των εμπορικών πλοίων, των παράκτιων αρχών και το πολεμικό ναυτικό, και είναι έτοιμο να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αυτών των κοινών προσπαθειών, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι το IMB μπορεί να ενισχύσει τον ηγετικό του ρόλο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter