Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μαλαισία: Πειρατεία σε πετρελαιοφόρο με ρότα προς Ινδονησία

nautilia

Το πετρελαιοφόρο "Orkim Harmony" που καταλήφθηκε από πειρατές ακολουθείται από ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Μαλαισίας και έχει αλλάξει πορεία ανατολικά, προς το νησί Νατούνα της Ινδονησίας όπου αναμένεται να φτάσει  το Σάββατο, είπαν το ναυτικό της Μαλαισίας και μέσα ενημέρωσης της χώρας χθες.


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Μπερνάμα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του υποναύαρχου Αζάρι Αμπντούλ Ρασίντ, ο οποίος είπε ότι οι πειρατές φέρουν πιστόλια και τσεκούρια και έχουν ζητήσει πλοίο για να διαφύγουν. Επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι το πλήρωμα των 22 είναι ασφαλές.
Πρόκειται για τη δεύτερη κατάληψη πετρελαιοφόρου από πειρατές στη νοτιονατολική Ασία αυτό το μήνα.
Το "Orkim Harmony", χωρητικότητας εκτοπίσματος 7.300 τόνων (DWT), καταλήφθηκε στις 11 Ιουνίου 30 ναυτικά μίλια περίπου από το μαλαισιανό λιμάνι Τανγιούνγκ Σεντίλι, φορτωμένο με περίπου 50.000 βαρέλια βενζίνης RON95, η οποία, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία της Μαλαισίας υπεύθυνη για την επιβολή θαλάσσιου νόμου (ΜΜΕΑ), ανήκει στην κρατική εταιρεία Petronas.
Οι πειρατές έβαψαν το πλοίο και άλλαξαν το όνομά του σε "Kim Harmon". Σύμφωνα με τον ναύαρχο Αμπντούλ Αζίζ Τζάφαρ, αρχηγού του ναυτικού στόλου, υπάρχουν στο πλοίο τουλάχιστον οκτώ πειρατές.
Στις 4 Ιουνίου άλλο ένα πετρελαιοφόρο της ίδιας εταιρείας, το "Orkim Victory", χωρητικότητας 7.100 τόνων (DWT), καταλήφθηκε από πειρατές στην ίδια περιοχή και με το ίδιο δρομολόγιο. Οι πειρατές το εγκατέλειψαν αφού είχαν αντλήσει περίπου 770 τόνους (6.000 βαρέλια) ντήζελ.
Αυτή τη φορά όμως θα είναι παρακινδυνευμένο να αντλήσουν τη βενζίνη χωρίς να γίνει ανάφλεξη και γι' αυτό μάλλον ψάχνουν για τις σωστές εγκαταστάσεις να κάνουν μεταφορά από πλοίο σε πλοίο, σύμφωνα με την ΜΜΕΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter