Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πεδίο για τρομοκρατικές επιθέσεις σε πλοία η Μεσόγειος;

frouroi ploia

Δεν αποκλείεται η Μεσόγειος να αποτελέσει πεδίο για εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων με στόχο την πλήρη αναστάτωση των εμπορικών γραμμών με προορισμό από και προς την Ευρώπη λένε τώρα κύκλοι εμπειρογνωμόνων σε ανάλογα θέματα.

Αιτία της ανάπτυξης προβληματισμού, στον οποίο αναφέρεται και η Seatrade-Global, αποτελεί βρετανικής προελεύσεως έγγραφο anti-terrorism think-tank στο οποίο γίνεται αναφορά σε όλα τα ενδεχόμενα εμπλοκής καθώς διαπιστώνεται αποσταθεροποίηση στο «πέταλο» της ανατολικής Μεσογείου και ανατολικότερα ελέω της ανάπτυξης του Ισλαμικού Κράτους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τέτοια η ευρύτητα του προβληματισμού που σχεδόν η «ενδεχόμενη απειλή» από τζιχαντιστές να προσομοιάζει με την πλέον επικινδυνότερη κατάσταση για την εμπορική ναυτιλία από την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Αν και εμπειρογνώμονες σε στρατιωτικά θέματα υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να χτυπηθούν πλωτοί στόχοι από τα «θέατρα των εξελίξεων» με πρόσωπο στη Μεσόγειο, δεν μπορούν ωστόσο να είναι σίγουροι ότι θα είναι εφικτή μία από θαλάσσης επιχείρηση κατάληψης πλοίου.

Άποψη με την οποία όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν άλλες ομάδες εμπειρογνωμόνων που εξετάζουν το φαινόμενο των πειρατικών επιθέσεων σε ανατολικές και δυτικές ακτές της Αφρικής. Όσον αφορά δε στο ενδεχόμενο «κατάληψης» πλοίου στη Μεσόγειο θεωρούν ότι η απειλή «μειώνεται» καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχουν εξειδικευμένες ένοπλες συνοδείες σε πλοία. Ωστόσο και οι δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων συμφωνούν ότι πάντα υπάρχει ενδεχόμενο άρα και ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter