Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πειρατεία: Η απειλή υπάρχει

somali piracy 007

Αύξηση εμφάνισαν το 2014 τα κρούσματα πειρατικών επιθέσεων στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη της Αν. Ασίας, καθώς επίσημα καταγράφηκαν 21 περιπτώσεις το 2014, έναντι 12 το 2013. Αριθμητικά, υπήρξαν συνολικά 183 περιπτώσεις επιθέσεων το 2014, έναντι 150 του 2013.

Παρά το γεγονός ότι αυτά τα νούμερα εμφανίζουν αύξηση των επιθέσεων στην Αν. Ασία, η συνολική πειρατική δραστηριότητα ανά τον κόσμο φαίνεται να κατρακυλάει στο χαμηλό 8ετίας με κορύφωση το 2011 των περιπτώσεων στις σομαλικές ακτές.

Όσον φορά στα πεδία πειρατικής δραστηριότητας στη Αν. Ασία, το International Maritime Bureau σημειώνει ότι οι ένοπλες ομάδες επιτίθενται σε μικρά δεξαμενόπλοια κατά κύριο λόγο για το φορτίο τους, ψάχνοντας ειδικότερα για ναυτιλιακό ντίζελ και σχετικά ελαιολιπαντικά, τα οποία είναι προφανές ότι μεταπωλούν.

Όσον αφορά τον κόλπο του Άντεν οι Σομαλοί πειρατές φαίνονται αναμεμειγμένοι σε επίσημα 11 περιπτώσεις από το 2013 και εντεύθεν, αν και το εν λόγω γραφείο σημειώνει ότι η απειλή δεν έχει εξαφανιστεί.

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 2.000 πλοία δέχτηκαν επιθέσεις στο διάστημα από το 2009 έως το 2014.

Να σημειωθεί ότι οι πειρατικές επιθέσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι εξαιρετικά αποδοτικές για τους επιχειρούντες, καθώς πέρα των περιπτώσεων της Αν. Ασίας στις άλλες περιπτώσεις καταβάλλονται λύτρα για την απελευθέρωση πλοίων, φορτίων και πληρωμάτων, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι σήμερα επακριβώς τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά περίπτωση για την καταπολέμηση της πειρατείας και των σχετικών επιθέσεων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα επικερδής βιομηχανία αλλά και ένα σύνολο υπηρεσιών για την προστασία των πλοίων γενικότερα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter