Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στην ατζέντα του ΝΑΤΟ η πειρατεία

somali pirate-1

Με φόντο την εκδήλωση πειρατικής επίθεσης σε δεξαμενόπλοιο που εκδηλώθηκε ένα 24ωρο προ της έναρξης της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το θέμα της αντιμετώπισης της μάστιγας για την διεθνή ναυτιλία και το εμπόριο εισήλθε θεαματικών στην ατζέντα των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα εστίασαν στις περιοχές που η πειρατικές επιθέσεις «επικρατούν» όπως στις ακτές της Αφρικής ανατολικές και δυτικές αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ασίας ενώ δεν εξαιρέθηκαν και από τις συζητήσεις οι με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας πειρατικές επιθέσεις που όπως τονίστηκε αποτελούν μία νέα ιδιάζουσα απειλή.

Στην παρούσα φάση για το ΝΑΤΟ «τρέχουν» δύο βασικές επιχειρησιακές δράσεις που είναι η « counter-terrorist Operation Active Endeavour», και η «counter-piracy programme Ocean Shield».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω συζήτηση καταγράφηκε και η διαπίστωση ότι η πειρατεία δεν βαίνει μειούμενη παρά τις προσπάθειες και για το λόγο αυτό η όλη υπόθεση θα αποτελέσει πεδίο σχηματοποίησης νέων ενεργειών σε συνεργασία με οργανισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Με δεομένο ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης το θέμα της ασφάλειας στις θαλάσσιες ρότες εισήλθε στις πρώτες προτεραιότητες για το προσεχές διάστημα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter