Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πειρατικές επιθέσεις: Η μείωση των περιστατικών δεν δικαιολογεί εφησυχασμό

somali pirate-1

Σημαντική χαρακτηρίζεται κατά τους αναλυτές η μείωση κατά 13% των περιστατικών «εγκληματικών πράξεων» στη ναυτιλία κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρά το γεγονός ότι στο εν λόγω διάστημα σημειώθηκαν και κάποια γεγονότα που προκάλεσαν «σοκ».

Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μείωση των περιστατικών δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση εφησυχασμό καθώς οι απειλές δεν έχουν εκλείψει ούτε βέβαια και τα περιστατικά σε ανατολική και δυτική Αφρική, και νοτιο-ανατολική Ασία. Μάλιστα πιθανολογούν ότι περιστατικά που έχουν σημειωθεί δεν έχουν καταγραφεί, ούτε και παρουσιαστεί από τον διεθνή ειδικό τύπο όπως η περίπτωση του δεξαμενόπλοιου «Kerala» που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο ενώ τα πράγματα περιπλέκονται και με τη «διαγραφή» περιστατικών που καταγράφηκαν από σφάλμα περίπολοι είχαν «σημειώσει» ψαράδες ως ύποπτους για πειρατικές επιθέσεις. Να σημειωθεί ότι ψαράδες της Σομαλίας συχνά έπεφταν σε περιπόλους πολεμικών πλοίων που διαπλέουν τη θαλάσσια ζώνη του κόλπου του Άντεν γεγονός που οδήγησε τις αρχές της χώρας να «λύσει» το πρόβλημα εφοδιάζοντας τους ψαράδες με «ειδικές ταυτότητες» . Με βάση τα στοιχεία περισσότερες από 4.000 ταυτότητες θα διανεμηθούν και τοπικοί παράγοντες εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι ψαράδες θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια. Ωστόσο το θέμα της «αυθεντικότητας» των ταυτοτήτων αποτελεί ήδη αντικείμενο συζητήσεων όπως επίσης και της διαδικασίας που θα ακολουθείται μεσοπέλαγα για την εξακρίβωση των στοιχείων, όταν μάλιστα οι «κανόνες εμπλοκής» άλλα ορίζουν.
Στο μεταξύ οι συζητήσεις για τις «ένοπλες συνοδείες» καλά κρατούν όπως και εκείνες για την ανάπτυξη «πολιτικής φύσης» μέτρων με στόχο να υπάρξει μεταστροφή σε τοπικές κοινωνίες που «υποθάλπουν» το φαινόμενο της πειρατείας .Το οποίο εξακολουθεί προσοδοφόρο για τους επιχειρούντες αφού το ύψος των καταβαλλόμενων κατά περίπτωση λύτρων για την απελευθέρωση ναυτικών αλλά και των ίδιων των πλοίων είναι μεγάλο και στις περισσότερες των περιπτώσεων μη ανακοινώσιμο. Στον ίδιο καμβά τέλος, καλά επίσης κρατούν και οι συζητήσεις για την εκπαίδευση, ή μάλλον την παράλληλη εκπαίδευση που θα πρέπει να έχουν οι ναυτικοί ώστε να «αντιδρούν κατάλληλα» κατά περίπτωση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter