Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι ναυτικοί μοιράζονται τα ναυτικά τους ταξίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σηματοδοτήσουν την Ημέρα του Ναυτικού 2022

0DOTS 2022 inside pic medium

Ο ναυτιλιακός κόσμος αλλάζει, με ταχείς ρυθμούς. Τα πλοία λειτουργούν τώρα πιο πράσινα, με μεγαλύτερη ψηφιοποίηση και με πιο διαφορετικά πληρώματα. Ως ψυχή της ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι ναυτικοί βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης, εφαρμόζοντας νέους κανονισμούς, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες και υιοθετώντας ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές πρακτικές εργασίας.

Καθώς ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος διασχίζει τους ωκεανούς, τα πληρώματα που επιβιβάζονται σε αυτά τα πλοία συνεχίζουν το ταξίδι της καριέρας τους.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) επικεντρώνεται στις εμπειρίες, τα ταξίδια και τα ταξίδια των ναυτικών ως το θέμα της Ημέρας του Ναυτικού 2022, εφιστώντας την προσοχή στο πώς το εργασιακό περιβάλλον εν πλω συνεχίζει να αλλάζει. Αυτή η εστίαση ευθυγραμμίζεται με τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης 14 των Ηνωμένων Εθνών: Διατήρηση και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων για βιώσιμη ανάπτυξη.
Το φετινό θέμα της Ημέρας του Ναυτικού - «Το ταξίδι σας - τότε και τώρα, μοιραστείτε το ταξίδι σας» - προσκαλεί τους ναυτικούς σε όλο τον κόσμο να μοιραστούν εικόνες και πληροφορίες σχετικά με το τι πραγματικά τους ταιριάζει - είτε μια θετική εμπειρία είτε δύσκολες συνθήκες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim δήλωσε: «Το ταξίδι κάθε ναυτικού είναι μοναδικό. Ωστόσο, πολλές από τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες είναι κοινές. Αυτή την Ημέρα του Ναυτικού, μπορούμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Τα ταξίδια των ναυτικών αλλάζουν – με τη μορφή νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού, αυξανόμενης χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και περαιτέρω ευθυνών για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τη βιομηχανία και το θαλάσσιο περιβάλλον».
Ως πρώην ναυτικός ο ίδιος, ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζει ότι τα θαλάσσια ταξίδια μπορούν να επεκταθούν πέρα από το να είναι στη θάλασσα σε μια σταδιοδρομία στην ξηρά και ενθαρρύνει όλους τους ναυτικούς – του παρελθόντος και του παρόντος – να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. «Σας προσκαλώ να μοιραστείτε φωτογραφίες από το πρώτο σας ταξίδι και το πιο πρόσφατο ταξίδι σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλουμε να δούμε πόσο μακριά έχετε φτάσει στο ταξίδι σας και να γιορτάσουμε την πρόοδό σας».
Συνεχιζόμενες προκλήσεις
Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Lim πρόσθεσε: «Τη Διεθνή Ημέρα του Ναυτικού στις 25 Ιουνίου, είναι σημαντικό να θυμόμαστε όλοι τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ναυτικοί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών για την πραγματοποίηση αλλαγών πληρώματος, της έλλειψης ορισμού ως βασικών εργαζομένων και της αδυναμίας πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και εμβόλια.
«Εξακολουθώ επίσης να ανησυχώ για την κατάσχεση πλοίων που ασχολούνται με νόμιμες εμπορικές συναλλαγές εκτός των καθιερωμένων νομικών διαδικασιών. Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τους σχετικούς διπλωματικούς διαύλους για να επιλύσουν τις διαφορές τους, ούτως ώστε η διεθνής ναυτιλία και ιδίως οι ναυτικοί να μην επηρεάζονται αδικαιολόγητα. Όπως έχω πει στο παρελθόν, οι ναυτικοί και η ναυτιλία δεν πρέπει να γίνουν παράπλευρα θύματα μεγαλύτερων πολιτικών ζητημάτων. Η ευημερία των ναυτικών και η ανάγκη της διεθνούς ναυτιλίας να κινείται ελεύθερα και ανεμπόδιστα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, προς όφελος όλων των λαών του κόσμου».
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres δήλωσε: «Οι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις που απορρέουν από την πανδημία COVID-19 - συμπεριλαμβανομένων συμβάσεων που παρατάθηκαν πολύ πέρα από τις ημερομηνίες λήξης και τις μέγιστες περιόδους υπηρεσίας τους και προκλήσεις που σχετίζονται με τους εμβολιασμούς, την ιατρική περίθαλψη και την άδεια ξηράς. Το φετινό θέμα - "Το ταξίδι σας, τότε και τώρα" - είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τον ζωτικό ρόλο που παίζουν οι ναυτικοί και να κοιτάξουμε προς το μέλλον.
Πάνω απ' όλα, αυτό σημαίνει να ακούμε τους ίδιους τους ναυτικούς. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες τους και τι πρέπει να κάνει αυτός ο κλάδος για να αντιμετωπίσει βασικές προκλήσεις. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση της κοινωνικής προστασίας, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αντιμετώπιση της κρίσης αλλαγής πληρώματος, την υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων για την ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας και το να γίνει αυτός ο κλάδος πιο πράσινος και πιο βιώσιμος», συνέχισε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter