Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ναυτιλιακοί φορείς καλούν τον Jeff Bezos να πάρει θέση για τους αποκλεισμένους ναυτικούς

0ναυτικός

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης οι ηγέτες των μεγάλων ναυτιλιακών φορέων συναντήθηκαν ουσιαστικά για να συζητήσουν τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς προχωρούμε στο 2021 και επανέλαβαν ότι ο κλάδος είναι πλήρως αφοσιωμένος στην εξεύρεση λύσεων για την αλλαγή του πληρώματος και τις κλιματικές κρίσεις.
Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης ήταν η συνεχιζόμενη έλλειψη διεθνούς αναγνώρισης για τους ναυτικούς ως «βασικών εργαζομένων». Αυτό, παρά το γεγονός ότι το 90% του παγκόσμιου  εμπορίου βασίζεται στη ναυτιλία. Το αποτέλεσμα της συζήτησης οδήγησε στην σύνταξη μιας κοινή ανοικτής επιστολής προς τον CEO της Amazon Jeff Bezos από,BIMCO, INTERCARGO, Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), και INTERTANKO. Η επιστολή καλεί τον Μπέζος να χρησιμοποιήσει την επιρροή και το προφίλ του ως ο κορυφαίος επιχειρηματίας λιανικής στον κόσμο, η επιχείρηση του οποίου βασίζεται στην παγκόσμια ναυτιλία, για να πάρει θέση για τους 400.000 ναυτικούς που έχουν αποκλειστεί στη θάλασσα και να ασκήσει πίεση στην εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ και σε άλλους παγκόσμιους ηγέτες να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως βασικούς εργαζόμενους.

Η ανάπτυξη των εμβολιασμών COVID-19 ήταν επίσης ένα καυτό θέμα στη Στρογγυλή Τράπεζα. Με πολλά εμβόλια να έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο για τα υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητάς τους, τέθηκε το ζήτημα της διασφάλισης ότι οι ναυτικοί – οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως βασικοί εργαζόμενοι – εμβολιάζονται γρήγορα και αποτελεσματικά. Τίτλοι έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο όλο το 2020 σχετικά με τις εκατοντάδες χιλιάδες ναύτες που είναι παγιδευμένοι στα πλοία τους, ανίκανοι να αποβιβαστούν λόγω της αλλαγής του πληρώματος εγκαταστάσεις που δεν είναι διαθέσιμες στην πανδημία. Η αλλαγή στάσης των ναυλωτών για την ενεργό υποστήριξη της αλλαγής του πληρώματος είναι απαραίτητη προκειμένου να ανταποκριθούν στις εταιρικές, κοινωνικές και κυβερνητικές τους ευθύνες. Τα μέλη της Στρογγυλής Τραπέζης θεώρησαν ότι υπάρχει πλέον κίνδυνος να ξεχαστούν και πάλι οι ναυτικοί, εάν δεν υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των ναυτικών κατά προτεραιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θ. Βενιάμης είχε προτείνει να ενταχθούν και οι ναυτικοί στην ομάδα των εργαζομένων «της πρώτης γραμμής» που θα επιλεγούν από τους ειδικούς να εμβολιασθούν πρώτοι κατά του κορoνοϊού. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ με αφορμή και τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια κατά της πανδημίας είχε μεταξύ άλλων δηλάσει τα ακόλουθα:
«Με την ευκαιρία αυτών των ελπιδοφόρων ειδήσεων, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία της ναυτιλιακής βιομηχανίας για τους ανθρώπους της, τους ναυτικούς και την έκκληση προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να τους θεωρήσουν «απαραίτητους» εργαζόμενους. Είναι, λοιπόν, υψίστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών για το COVID 19, μαζί με άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Αυτό θα διασφαλίσει ένα περιβάλλον χωρίς COVID-19 για τους ναυτικούς, οι οποίοι εργάζονται υπό ιδιαίτερες συνθήκες περιορισμού, καθώς και τη διευκόλυνση των αλλαγών και του επαναπατρισμού των πληρωμάτων, που επί του παρόντος έχουν διαταραχθεί σοβαρά, προστατεύοντας παράλληλα την αδιάλειπτη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου », σημείωσε ο κ. Βενιάμης.

Το τρίτο βασικό θέμα συζήτησης στην Στρογγυλή Τράπεζα ήταν η συνεχιζόμενη σημασία του ελέγχου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και ο ευρύτερος αντίκτυπός της στο περιβάλλον. Η πρόσφατη πρόοδος στη συνεδρίαση mepc 75 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού του ΟΗΕ (IMO) χαιρετίστηκε, αλλά η άμεση ανάγκη για μια μεγάλης κλίμακας ένεση έρευνας και πολιτικής βούλησης ήταν προφανής για πραγματική πρόοδο προς μια βιομηχανία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Η αντιμετώπιση της πρόκλησης του κλίματος και η μείωση των εκπομπών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη βιομηχανία και η Στρογγυλή Τράπεζα δεσμεύθηκε να εργαστεί επειγόντως για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για όλους.
Ο Esben Poulsson, Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, ο οποίος προήδρευε της συνεδρίασης της Στρογγυλής Τραπέζης, δήλωσε:
«Το 2020 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια για τον κόσμο τον τελευταίο καιρό. Αλλά έχουμε δει εταιρείες όπως η Amazon να αυξάνουν τα κέρδη τους χάρη σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες των ναυτικών που έχουν διατηρήσει το εμπόριο ρέει. Τώρα χρειαζόμαστε ηγέτες όπως ο Τζεφ Μπέζος να υψώσουν τη φωνή τους για να υποστηρίξουν τους πολλούς ναυτικούς οι οποίοι παρά το γεγονός ότι παγιδεύτηκαν στην πραγματικότητα από την κρίση αλλαγής πληρώματος συνέχισαν να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Χωρίς άμεση δράση από τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, το 2021 θα είναι μια χρονιά αργής και περίπλοκης ανάκαμψης. Για μια βιομηχανία που υποστηρίζει τη συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου εμπορίου και βρίσκεται στο επίκεντρο της βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, αυτό αντιπροσωπεύει ένα απαράδεκτο μέλλον. Είναι υψίστης σημασίας οι ναυτικοί να αναγνωρίζονται ευρύτερα ως βασικοί εργαζόμενοι και να έχουν προτεραιότητα για τους εμβολιασμούς. Αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο για να τερματιστεί ο εφιάλτης που έχουν υποστεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί τον τελευταίο χρόνο, επιτρέποντάς τους να κάνουν απλώς τη δουλειά τους".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter