Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επεκτείνεται και στο yachting το καθεστώς των voucher

plakiotakisvouli

Επεκτείνεται και στο yachting, μετά την ακτοπλοΐα, τις αεροπορικές εταιρείες και τα τουριστικά γραφεία, το καθεστώς των voucher, με τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Όπως υποστήριξε μιλώντας τη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, "με σκοπό τη διατήρηση, αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας σε έναν κλάδο της τουριστικής οικονομίας, όπως είναι το yachting, που προσδίδει ιδιαιτέρως αυξανόμενη προστιθέμενη αξία για την πατρίδα μας και επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θεσμοθετούμε ειδικά για τον τομέα του yachting, σε περιπτώσεις απαιτήσεων επιστροφής τιμήματος, σε περιπτώσεις συμβάσεων ολικής ναύλωσης, με βάση το ν.4256/2014, τη δυνατότητα στον εκναυλωτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και για χρονικό διάστημα έως δεκαοχτώ μηνών την έκδοση voucher".

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Πλακιωτάκη έχει ως εξής: «Με την προτεινόμενη τροπολογία αποτυπώνεται το κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης των voucher από τα τρία Υπουργεία, το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών. Όπως, είναι γνωστό -και ειδικότερα αναφέρομαι στο Υπουργείο Ναυτιλίας- με τον ν.4690/2020, που κύρωσε την από 13 Απριλίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ειδικότερα το άρθρο 65, είχαν συμπεριληφθεί πρόνοιες στήριξης και της ακτοπλοϊκής αγοράς, αλλά και της αγοράς διεθνών πλοών που κατά τεκμήριο επλήγησαν από την πανδημία σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν απολύτως έκτακτη, αλλά και αποτελούσε μονόδρομο αφού εξισορροπούσε την ανάγκη για βιωσιμότητα των επιχειρήσεων από τη μια και από την άλλη, βέβαια, των δικαιωμάτων των επιβατών που είχαν κλείσει εισιτήρια κατά την εαρινή και θερινή περίοδο.

Τι καταφέρνουμε με την προτεινόμενη αντικατάσταση του άρθρου 65; Επαναφέρουμε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 το ενωσιακό και εθνικό καθεστώς αναφορικά με τα δικαιώματα των επιβατών και στις θαλάσσιες μεταφορές εσωτερικού, αλλά και στις μεταφορές των διεθνών πλοών και των κρουαζιερών και ειδικότερα όσον αφορά τις τυχόν απαιτήσεις επιστροφής αντιτίμου εισιτηρίων προς τους επιβάτες και συγκεκριμένα, για περιπτώσεις εσωτερικών δρομολογίων προγραμματισμένων, αλλά και διεθνών πλοών. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεστε ότι ενισχύουμε και τη νομική ασφάλεια και προστασία των επιβατών και δείχνουμε ένα σήμα επαναφοράς στην κανονικότητα όσον αφορά τον τομέα των θαλασσίων μεταφορών.

Με τη νέα ρύθμιση καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν τις απαιτήσεις επιστροφής του αντιτίμου ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, διεθνών πλοών και κρουαζιερών, προς τους επιβάτες με την έκδοση ενός πιστωτικού σημειώματος, το γνωστό ως voucher, το οποίο θα έχει διάρκεια δεκαοχτώ μηνών, θα αναφέρεται σε μη προγραμματισμένα δρομολόγια για τη χρονική περίοδο από 25 Φεβρουαρίου 2020 έως 31 Αυγούστου 2020, λόγω κυρίως της πανδημίας, καθώς βεβαίως, και για τις περιπτώσεις όπου οι επιβάτες -το καταλαβαίνουμε όλοι- δεν μπορούσαν να μετακινηθούν λόγω των γνωστών προβλημάτων κινητικότητας ή δεν επιθυμούσαν να ταξιδέψουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα κάνουμε πιο ελκυστικό το voucher θεσμοθετώντας τη δυνατότητα μεταβίβασής του προς τρίτους χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση.

Τέλος, με σκοπό τη διατήρηση, αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας σε έναν κλάδο της τουριστικής οικονομίας, όπως είναι το yachting, που προσδίδει ιδιαιτέρως αυξανόμενη προστιθέμενη αξία για την πατρίδα μας και επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θεσμοθετούμε ειδικά για τον τομέα του yachting, σε περιπτώσεις απαιτήσεων επιστροφής τιμήματος, σε περιπτώσεις συμβάσεων ολικής ναύλωσης, με βάση το ν.4256/2014, τη δυνατότητα στον εκναυλωτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και για χρονικό διάστημα έως δεκαοχτώ μηνών την έκδοση voucher.

Η προτεινόμενη, λοιπόν, διάταξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρέχει πλέον τη δυνατότητα στους επιβάτες, στους επισκέπτες της χώρας μας, στους Έλληνες, στους νησιώτες μας που θέλουν να κλείσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή να νοικιάσουν σκάφος, να το κάνουν αυτό χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αφού τους προσφέρουμε απόλυτη νομική ασφάλεια και προστασία».

 

Δείτε εδώ τις τροπολογίες

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter