Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση Πλακιωτάκη- ΠΕΝΕΝ

bulk ships 000

Στα πλαίσια των παρεμβάσεων και των κινητοποιήσεων της ΠΕΝΕΝ, με πρωτοβουλία της πραγματοποιήθηκε στις 22/5/2020 συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη στην οποία μαζί με την αντιπροσωπεία του Δ.Σ πήραν μέρος αντιπροσωπευτικά και μέλη της ΠΕΝΕΝ, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα λόγω του υγειονομικού προβλήματος.
Η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ έθεσε στον Υπουργό Ε.Ν τα παρακάτω ζητήματα:
- Επέκταση των μέτρων για έκτακτη στήριξη λόγω υγειονομικού προβλήματος και κάλυψη των κατηγοριών των Ναυτεργατών που έχασαν τη δουλειά τους πριν την 1η Μάρτη 2020, αυτών που επρόκειτο να ναυτολογηθούν και να επανδρώσουν την ίδια περίοδο τα πλοία τα οποία ακόμη και σήμερα βρίσκονται σε ακινησία, το τμήμα των Ναυτεργατών των Ποντοπόρων, Μεσογειακών και Φορτηγών μικρών αποστάσεων, της αντίστοιχης κατηγορίας στα Πορθμεία, στα σκάφη αναψυχής και στα επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Το σύνολο αυτών των Ναυτεργατών όπως κατήγγειλε η ΠΕΝΕΝ όχι μόνο εξαιρέθηκαν από τις παραπάνω ρυθμίσεις αλλά η πλειοψηφία τους δεν παίρνουν ούτε και αυτό το επίδομα ανεργίας το οποίο παραμένει σε τραγικά χαμηλά επίπεδα πολύ κάτω και από το όριο της φτώχειας.
- Σχετικά με την προστασία των ανέργων διατύπωσε το αίτημα της ουσιαστικής αύξησης του επιδόματος και της καθολικής κάλυψης όλων των ανέργων χωρίς τις επαχθείς προϋποθέσεις που τίθενται τόσο με την ισχύουσα νομοθεσία όσο και με τα φτιασιδώματα με τα οποία επιχειρείται επικοινωνιακά να φανεί ότι δήθεν έκαναν τα κριτήρια περισσότερο ελαστικά...
- Ανάλογες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που αφορούν τα κοινωνικό - οικονομικά προβλήματα των ανέργων έκανε η ΠΕΝΕΝ ζητώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης - απαλλαγής τους από τις δαπάνες με κάλυψη του κράτους από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ενοίκια, πάγωμα των τοκοχρεολυσίων στο τραπεζικό σύστημα κ.λπ.
- Αναφορικά με το εντεινόμενο πρόβλημα της ανεργίας, με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση θα έχει χρονική διάρκεια, η κατάσταση τόσο μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν όσο και αμέσως μετά θα κλιμακωθεί. Μοναδική λύση για την αντιμετώπισή της είναι η απορρόφηση των ανέργων στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία στην οποία σήμερα σε πλοία ελληνικής σημαίας μόνο το 20% είναι Έλληνες Ναυτεργάτες.
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΕΝΕΝ επισημαίνει ότι απαράβατος όρος για την απασχόληση θα πρέπει να είναι η τήρηση της ελληνικής ΣΣΕ.
Επίσης η ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε την απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε (μοναδική στη χώρα) στην απόδοση τόσο των 800 ευρώ όσο και του Δώρου Πάσχα προς τους έλληνες Ναυτεργάτες, αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση, το ΥΕΝ και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υποτιμούν και περιφρονούν την σοβαρότητα των προβλημάτων που έχουν διαμορφωθεί για τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.
Στην ίδια συνάντηση έγινε αναφορά για τα κοινωνικο - ασφαλιστικά, τα εργασιακά και τα προβλήματα υγείας που αφορούν την προστασία των Ναυτεργατών και των δικαιωμάτων τους.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter