Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γ. Ξηραδάκης: «Η Ελληνική ναυτιλία είναι σε θέση να επιλέξει πότε και πώς θα χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα προς επένδυση ή και χρηματοδότηση κεφάλαια»

0ξηραδακης

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 17:00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ, επενδυτικό φόρουμ με θέμα «Επενδυτικά ταμεία και Ναυτιλία – Συνεργασία για το μέλλον μας». Το Φόρουμ διοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που παρουσιάζει η συνεργασία με ανάλογες επιχειρήσεις από την Κύπρο σε θέματα Επενδυτικών Ταμείων και Ναυτιλίας, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για επέκταση του δικτύου συνεργασιών. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Ελληνική αγορά στον κλάδο ενδιαφέροντός τους, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες εκπροσώπησης.
Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC BUSINESS CONSULTANTS, παραβρέθηκε στο Επενδυτικό Φόρουμ Κύπρου Ελλάδας ως μέλος της θεματικής ενότητας της Ναυτιλίας. Ξεκίνησε το λόγο του, λέγοντας πως «Η Ελληνική ναυτιλία είναι σε θέση να επιλέξει πότε και πώς θα χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα προς επένδυση ή και χρηματοδότηση κεφάλαια. Έχει αποδείξει διαχρονικά ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ορθής διαχείρισης των κεφαλαίων και αποτελεί μια επενδυτική επιλογή που μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα χαρτοφυλάκιο».
«Σε μια περίοδο όπου οι καταθέσεις προσφέρουν έως και αρνητικά επιτόκια η ανεύρεση εξειδικευμένων αγορών για επενδύσεις με θετικό ιστορικό πρόσημο (truck record) όπως η Ελληνική Ναυτιλία είναι λίγες», τόνισε ο κ. Ξηραδάκης προσκαλώντας τα Κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία να επενδύσουν σε αυτό που οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι η Ναυτιλία.
Επεσήμανε επίσης ότι «η επένδυση στο Ναυτιλιακό χώρο δεν είναι αυτό που λένε "μόδα" η "trendy" αλλά είναι μια διαχρονικά επιτυχημένη επιλογή».
Κατά την διάρκεια του διαλόγου που έγινε μεταξύ κορυφαίων στελεχών της Ελληνικής και Κυπριακής επενδυτικής και τραπεζικής κοινότητας, αναφέρθηκε στο γεγονός πως «Η Ελληνική ναυτιλία είναι επιτυχημένη στο πέρασμα των αιώνων και αποτελεί βάση ορθής διαχείρισης και ικανοποιητικής απόδοσης διαχρονικά από την στιγμή που τηρούνται τα κριτήρια των ελεγχόμενων κινδύνων της χρηματοδότησης και επενδύσεων».
«Χωρίς καμία αμφιβολία ο επενδυτής έχει την δυνατότητα να επιλέξει το ύψος κινδύνου που θέλει να πάρει για να έχει τις προσδοκούμενες αποδόσεις. Η αγορά όμως από μόνη της δεν θα πρέπει να εκφοβίζεται από δήθεν ιερείς της προστασίας των επενδυτών αφού από μόνη της έχει ήδη ασφαλέστατα ρυθμίσει το δικό της κανονιστικό πλαίσιο και την ενίσχυση διαφάνειας», τόνισε ο Γιώργος Ξηραδάκης υπενθυμίζοντας στους πολυάριθμους παρευρισκόμενους του συνεδρίου τις επιδράσεις των αυστηρών κανονιστικών πλαισίων που χαρακτηρίζουν επίσης και τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ξηραδάκης αναφέρθηκε στην αποχώρηση πολλών παραδοσιακών τραπεζών όπως πρόσφατα του δεύτερου μεγαλύτερου Ευρωπαίου χρηματοδότη της Ελληνικής Ναυτιλίας, της DVB, τονίζοντας ότι «γενικότερη συρρίκνωση των προσφερομένων κεφαλαίων σε συνδυασμό με τις προσδοκίες της αγοράς επιτρέπει την περαιτέρω εστίαση των επενδυτών στον χώρο. Η συνεχιζόμενη δε στήριξη της Ελληνικής Ναυτιλίας από τις Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες μαρτυρούν τη γνώση, την ετοιμότητα και την ορθή διαχείριση του Ναυτιλιακού ρίσκου από τα τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά στελέχη της Ελληνικής Ναυτιλίας».
Τέλος ο κ. Ξηραδακης προσκάλεσε στην ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα των επενδύσεων τόσο στον ναυτιλιακό όσο και στον παραναυτιλιακό κλάδο. «Ό,τι Ελληνικό "βρέχεται" από την θάλασσα», είναι εξαγώγιμο και έχει την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων. «Δεν χρειάζεται να ξανά ανακαλύψουμε τον κύκλο για να αντλήσουμε επενδύσεις σε αυτή την χώρα ή στις δύο χώρες. Η Θαλάσσια Οικονομία από μόνη της είναι δυνατή να φέρει τις προσδοκούμενες επενδύσεις».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter