Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα δεδομένα στην αγορά δεξαμενοπλοίων από τις επιθέσεις στα διυλιστήρια της Aramco

aramco attact

Από αύριο Δευτέρα θα φανούν οι επιπτώσεις στην αγορά δεξαμενοπλοίων της επίθεσης σμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.


Σύμφωνα με δήλωση της Aramco, οι επιθέσεις στις μονάδες της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το 5% της ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής αργού. Υπολογίζεται ότι η Σαουδική Αραβία παράγει πάνω από 10 εκατ. βαρέλια τη ημέρα και τα 7 εκατ. μεταφέρονται με πλοία.
Πάντως αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι σύντομα η παραγωγή θα συνεχιστεί ενώ προσωρινά η προσφορά θα καλυφθεί από τα αποθέματα.
Επίσης η International Energy Agency δήλωσε ότι προς το παρόν οι αγορές είναι καλά εφοδιασμένες με επαρκή αποθέματα. Σημειώνεται ότι το πρωί του Σαββάτου δύο εγκαταστάσεις της Aramco έγιναν στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας.
Αργότερα στη διάρκεια της ημέρας η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις . Όπως δήλωσε στο δίκτυο Al Mairah TV ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, οι Χούτι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις, ενώ η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.
Σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για την επίθεση στην σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.
«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία. Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε ο Πομπέο, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του έχει «τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.
Ο Λευκός Οίκος, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, δεσμεύθηκε να διατηρήσει τον ανεφοδιασμό των πετρελαιαγορών. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο τη σημερινή επίθεση σε ενεργειακές υποδομές κρίσιμης σημασίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρί σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Οι βίαιες ενέργειες εναντίον πολιτικών περιοχών και υποδομών κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία το μόνο που κάνουν είναι να εμβαθύνουν τη διαμάχη και τη δυσπιστία», πρόσθεσε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter