Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διμερής συνάντηση ΥΝΑΝΠ με Υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου της Δημοκρατίας της Κένυας A. Namwamba

0Διμερής

Την 25.04.2019 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Κένυας με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου Ababu Namwamba. Στην αντιπροσωπεία της Κένυας συμμετείχαν η Επίτιμη Πρόξενος της Κένυας στην Αθήνα καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των διπλωματικών αρχών της Κένυας. Η αντιπροσωπεία της Κένυας έγινε δεκτή από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Διονύσιος Τεμπονέρας και Χρήστος Λαμπρίδης, ο Διευθυντής Κλάδου Ναυτιλίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η επιβεβαίωση της δυναμικής και η αναβάθμιση των εμπορικών και ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών με έμφαση σε θέματα γαλάζιας οικονομίας, ναυτικής εκπαίδευσης, ναυτικής ασφάλειας καθώς και η προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κένυας ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη ναυτιλία και το υψηλό επίπεδο των ναυτιλιακών υπηρεσιών που παρέχει. Στο πλαίσιο αυτό απέδωσε έμφαση στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας επί θεμάτων ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και παροχής τεχνογνωσίας στη ναυτική εκπαίδευση καθώς και στη θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της νεοσυσταθείσας Ακτοφυλακής της Κένυας. Παράλληλα εξέφρασε το ενδιαφέρον του για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με στόχο την αύξηση των οικονομικών συναλλαγών και την ανάπτυξη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της Ανατολικής και Κεντρικής Αφρικής, το οποίο εξυπηρετείται κυρίως μέσω του εμπορικού λιμένα της Mombasa.
Ο Φώτης Κουβέλης επισήμαινε το ενδιαφέρον για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και ναυτιλιακών σχέσεων με την Κένυα. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία, απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών της ελληνικής δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και αποδέχθηκε την ικανοποίηση του αιτήματος της Κένυας για παροχή τεχνογνωσίας στους τομείς της ναυτικής εκπαίδευσης, της αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών, της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, της αντιμετώπισης του φαινομένου της πειρατείας και της ένοπλής ληστείας καθώς και του φαινόμενου της παράνομης και λαθραίας αλιείας .

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την άμεση εκκίνηση των διμερών τεχνικών διαπραγματεύσεων με σκοπό τη κατάρτιση Μνημονίου Συνεργασίας στους προαναφερόμενους τομείς και την περαιτέρω προώθηση του, στο πλαίσιο προγραμματιζόμενης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κένυας.
Κατά τη συνάντηση εργασίας, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε παράλληλα η βούληση αμοιβαίας συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), και ειδικότερα ενόψει των εκλογών του Συμβουλίου του IMO το Δεκέμβριο του 2019, όπου η χώρα μας έχει θέσει υποψηφιότητα στην Κατηγορία «Α».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter