Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα εποχή ανέτειλε για το Νεώριο Σύρου- Εγκαινιάστηκε η «Βιολάντω»

0w17

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, εγκαινίασαν χθες το απόγευμα την ανακαινισμένη Panamax size δεξαμενή «Βιολαντώ Γουλανδρή» των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, χειροκρότησαν την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, μετά από χρόνια απαξίωσης, όλοι οι παράγοντες του νησιού, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, ο εκπρόσωπος της καθολικής εκκλησίας, βουλευτές των Κυκλάδων (Μανιός Συρμαλένιος), αλλά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην τελετή, Γιάννης Βρούτσης.
«Αυτή η δεξαμενή πίσω μου σήμερα σε πλήρη λειτουργικότητα και ανακαινισμένη, βρέθηκε μέσα στη θάλασσα βυθισμένη σκορπώντας θλίψη στους εργαζόμενους» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, επενδυτής στο Νεώριο, Παναγιώτης Ξενοκώστας ο οποίος ζήτησε από την πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταβίβασης των μετοχών ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εταιρείας, μία από τις οποίες είναι η πληρωμή 25 τουλάχιστον μισθών από την προηγούμενη εργοδοσία.
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Άμυνας κ. Αποστολάκης υπογράμμισε την σημασία που έχει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κάτι που, όπως είπε, συνιστά ύψιστη εθνική προτεραιότητα.
Αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με το θαλάσσιο στοιχείο καθώς και στην κεφαλαιώδη αξία των νησιών στη γεωπολιτική αξία της χώρας. Υπογράμμισε επίσης το σημαντικό διττό ρόλο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, ως εθνικού κεφαλαίου και ως σημαντικού πυλώνα της οικονομίας. Χαρακτήρισε το εγχείρημα στη Σύρο ως παράδειγμα για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Ειδική μνεία έκανε στους διαχρονικούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων με το Νεώριο Σύρου, ενώ επισήμανε τη συσχέτιση της εύρωστης αμυντικής υπόστασης της χώρας με τις στρατηγικές βιομηχανικές υποδομές, οι οποίες αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος με άμεσα οφέλη για την επισκευαστική ικανότητα και διαθεσιμότητα του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από την πλευρά του ο Στέργιος Πιτσιόρλας στάθηκε ιδιαίτερα στο μέλλον, τονίζοντας ότι μετά τα μνημόνια και την κρίση, το Νεώριο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στο γεγονός της συσσωρευμένης σκόνης από αμμοβολές που αποτελούσε περιβαλλοντική βόμβα για το νησί για χρόνια, ενώ ήδη σήμερα, είπε, η μισή ποσότητα έχει απομακρυνθεί και στο πρόγραμμα είναι στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση. «Η απομάκρυνση γίνεται με όλους τους κανόνες που πρέπει να γίνει» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
«Έχουν γίνει βήματα μεγάλα και όντως έχουμε εμπιστευθεί ένα κομμάτι της εθνικής περιουσίας στην ONEX και μέχρι στιγμής πιστεύω ότι ανταποκρίνεται και πρέπει να έχει την αίσθηση της ευθύνης που έχει αναλάβει». Θα πρέπει η ανάπτυξη του ναυπηγείου «να συμβολίσει και τον νέο τύπο ανάπτυξης που θέλουμε για τη χώρα μας» παρατήρησε ο κ. Πιτσιόρλας. Ο Υφυπουργός Οικονομικών και ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης σύντομα.
Εκ μέρους των εργαζομένων, μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη σελίδα του Νεωρίου, ευχαριστώντας θερμά και τον Πάνο Ξενοκώστα για την απόφαση επένδυσης στο ναυπηγείο της Σύρου. Ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Πιτσιόρλα και Αποστολάκη έκανε έκκληση να προωθήσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και το επίσημο "πέρασμα" του Νεωρίου στα χέρια του Π. Ξενοκώστα.
«Παρακαλώ παραμερίστε τη άρρωστη γραφειοκρατία, την άρρωστη ιδεοληψία μερικών δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων υπηρεσιών και κάντε το όνειρό μας, το όνειρο όλων των εργαζομένων πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τέλος, σε παρόμοιο τόνο και ο κ. Ξενοκώστας πρόσθεσε, πως: «Είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Ό,τι είναι εφικτό θα γίνει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης». Επανέλαβε δε τη δέσμευσή του πως, «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μεταβίβαση οι εργαζόμενοι θα πάρουν στο ακέραιο ό,τι έχουμε συμφωνήσει» και κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τους πελάτες - εφοπλιστές που πίστεψαν ξανά στο Νεώριο και την αναγέννησή του.
Τέλος, ο ίδιος υπενθύμισε ότι ως τώρα, σε δέκα μήνες λειτουργίας, πέρασαν 60 πλοία από το ναυπηγείο, ενώ για το 2019 ανέφερε πως στόχος είναι να έχουν επισκευαστεί 120 πλοία συνολικά.
Τον λόγο στην τελετή πήρε και ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Πέτρος Στεφάνου, εκπρόσωπος της καθολικής εκκλησίας στην Σύρο, ο οποίος τόνισε και από την πλευρά του την σημασία που έχει για το νησί η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Νεωρίου που χαρακτήρισε «πνεύμονα για την οικονομία της Σύρου».
«Βλέποντας χαρούμενα πρόσωπα γύρω μου, πρώτα των εργαζομένων στο ναυπηγείο και των οικογενειών τους, αλλά και όσων εμπλέκονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα του νησιού, αναλογίζομαι τις πολύ δύσκολες ημέρες, που όλοι εσείς νιώσατε με το Νεώριο κλειστό και ανενεργό», είπε.
Χαιρετισμό απηύθυνε ως βουλευτής Κυκλάδων αλλά και ως εκπρόσωπος της ΝΔ στην εκδήλωση, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Βεβαίως η ναυτιλία είναι κομβικό σημείο και συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που απλώνεται από την Ελευσίνα μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο».
«Το πρόβλημα ήταν - τόνισε ο κ. Βρούτσης - να διαπιστώσουμε τις παθογένειες και τα ελλείμματα, που ως μυλόπετρες έλιωναν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία, η οποία προσπαθούσε να βρει δρόμο μέσα σε αυτό το χώρο».
«Η απάντηση είναι ότι οι μυλόπετρες ήταν από την μιά μεριά ο λαϊκισμός και ο κομματισμός και από την άλλη η δημαγωγία».
Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ τόνισε ακόμη ότι θέλει να διαβεβαιώσει και τους επενδυτές και τον κ. Ξενοκώστα, αλλά και τους εργαζόμενους ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ μετά τις εθνικές εκλογές θα είναι αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται.
Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος και ο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter