Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ανησυχεί το Brexit το Nautilus- Πόλεμος ανταγωνιστικότητας

maersk triple e portoffelixstowe

Το Brexit θα απειλήσει θέσεις εργασίας Βρετανών ναυτεργατών; Ο Nautilus (Ναυτίλος) πάντως έχει εκφράσει επίσημα την ανησυχία του για την απώλεια θέσεων εργασίας από πλοία που θα τεθούν εκτός του Βρετανικού νηολογίου καθώς με ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή πυροδότησε φημολογία ότι μετά την Ρ&Ο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το Βρετανικό νηολόγιο και η MAERSK. Ωστόσο η Δανέζικων συμφερόντων εταιρία δεν έχει υπό Βρετανική σημαία πλοία από το 2015 και εντεύθεν αλλά ο Nautilus επιμένει καθώς η Svitzer διατηρεί υπό Βρετανική σημαία ένα αριθμό σκαφών βοηθητικού ρόλου κυρίως ρυμουλκών. Η ανησυχίες του «Ναυτίλου» ουσιαστικά πυροδοτήθηκαν από την γνωστοποίηση της πρόθεσης της MAERSK να μειώνει σταδιακά τους εκπαιδευόμενους Βρετανούς ναυτεργάτες αντικαθιστώντας τους με Δανούς και Ινδούς. Επί της ουσίας η φημολογία για εγκατάλειψη της Βρετανικής σημαίας λόγω Brexit άνοιξε ένα διάλογο με την κυβέρνηση και τους φορείς της Βρετανικής ναυτιλίας για το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών ναυτεργατών και τις ενδεχόμενες συνέπειες από το Brexit στην περίπτωση που μια ομάδα ναυτιλιακών εταιριών που έχουν εμπλακεί στην φημολογία αποφασίσουν να αλλάξουν νηολόγιο αλλά και για την αναγνώριση των πιστοποιητικών των ναυτεργατών.
Γεγονός είναι ότι η απόφαση της Ρ&Ο να αφήσει το Βρετανικό νηολόγιο και να εντάξει στα πλοία της στο Κυπριακό έχει προκαλέσει μεγάλο σοκ. Στην Βρετανία. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι όλη αυτή την περίοδο που διατρέχθηκε από της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος για το Brexit έχει καταγραφεί μία έντονη προσπάθεια άλλων ναυτιλιακών κέντρων ανά τον κόσμο να «τραβήξουν» ναυτιλιακές δραστηριότητες από το Λονδίνο προς εκείνες πυροδοτώντας συζητήσεις περί ανταγωνιστικότητας αλλά και περί νηολογίων. Να σημειωθεί ότι η επιλογή της Ρ&Ο έφερε το θέμα των νηολογίων στο προσκήνιο δεδομένης της θέσης της Κύπρου στην κατάταξη των ευρωπαϊκών νηολογίων με ενδεχόμενο η κίνηση της Ρ&Ο να επηρεάσει άλλες εταιρίες που θρυλείται ότι εξετάζουν εναλλακτικές λόγω Brexit να ενταχθούν στο Κυπριακό νηολόγιο.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter